Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

За 7 днів роботи пересувного флюорографа в Києві обстежено 788 осіб, виявлено 6 випадків туберкульозу

29.03.2013

Незважаючи на непередбачувані погодні умови, які внесли свої корективи в роботу цифрового флюорографа, за 7 днів роботи пересувного флюорографа в Києві 788 осіб змогли пройти скринінг грудної клітки й отримати консультацію лікаря-фтизіатра.

За цей час було виявлено:

  • 6 випадків вперше виявленого туберкульозу (3 випадки - з активною формою, і ще 3 - раннє виявлення хвороби);
  • 7 пневмоній (запалень легень);
  • 50 випадків хронічних обструктивних бронхітів;
  • 1 онкозахворювання (множинні кісти в легенях).

Дві третини тих, хто пройшов обстеження – це люди пенсійного віку. Багато зверталися повторно вже 2-й, 3-й і 4-й рік поспіль. Ажіотаж біля флюорографа не проходив ні на один день, а в п'ятницю 22 березня (якраз у день, коли Київ просто замело снігом), обстеження пройшли 120 чоловік!

Ініціатива пересувного флюорографа належить фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» і вже четвертий рік поспіль реалізується в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні». Вона показала свою ефективність у виявленні підозри на туберкульоз у місцях масового скупчення людей і особливо представників «груп ризику».

У цьому році, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом (24 березня), безкоштовно обстежитися міг кожен бажаючий у Києві та Маріуполі. У Києві флюорограф працював протягом 7 днів, у Маріуполі – 9 днів.

Таке обстеження дає можливість раннього виявлення захворювання легень, включаючи туберкульоз, а також інших патологій грудної клітки. А виявлення хвороби на ранніх стадіях допомагає вчасно призначити лікування, що є запорукою успішного одужання.

Після завершення акції зробити флюорографію кожен бажаючий зможе також в своїй поліклініці за місцем проживання. «Якщо когось турбує тривалий кашель більше 3-х тижнів – це має стати сигналом, що вам потрібно звернутися до вашого сімейного лікаря. Роль профілактики дуже важлива, адже легше запобігти хворобі, ніж потім з нею боротися», – зазначила Марія Маковецька, керівник відділу адвокації, комунікації та соціальної мобілізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».

 

Дивитись більше фото.