Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

За 2 роки допомогу від Штабу Ахметова отримали 1 мільйон 100 тисяч осіб

07.08.2016

Гуманітарного штабу Ріната Ахметова – 2 роки. Понад 1 мільйон урятованих життів, понад 9 мільйонів наборів виживання, сотні тисяч тонн продуктів – ці та інші цифри характеризують і обсяг роботи, і масштаби біди за минулі два роки.

Гуманітарний штаб було створено 6 серпня 2014 року для надання максимальної допомоги мирним жителям Донецької й Луганської областей. Штаб об’єднав ресурси й можливості Фонду Ріната Ахметова, бізнесів Групи СКМ і ФК «Шахтар».

У четвер, 4 серпня, директор Штабу Олександр Вишняков та координатор Штабу Римма Філь у дитячому таборі «Альбатрос» на Азовському морі відкрили програму «Мирне літо – дітям Донбасу -2016». Другий рік поспіль діти із «сірої» зони й непідконтрольної території мають можливість відпочити та оздоровитися. Цього року оздоровлення пройдуть 500 дітей.

«Штаб продовжує роботу. Ця програма створена для того, щоб діти хоч ненадовго абстрагувалися від важких буднів і провели щасливий час під мирним небом. Гуманітарний штаб Ріната Ахметова працює вже два роки. За цей час 1,1 млн. осіб отримали допомогу, – сказав Олександр Вишняков на відкритті першої зміни дитячого відпочинку.

«Рінат Ахметов буде й надалі допомагати жителям Донбасу. Допомагати стільки, скільки це буде необхідно», – підкреслила Римма Філь.

Довідка

Основні програми та результати за 2 роки роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова:

Програма «Гуманітарна допомога» – забезпечує базову потребу в продовольстві. Організовано доставляння і видавання продуктів для соціально незахищених мирних жителів Донбасу з обох боків лінії зіткнення. За два роки роботи Штаб Ріната Ахметова відправив на Донбас 232 автоколони з 5309 двадцятитонних фур, які доставили більш ніж 105 тис. тонн продуктів. Бригади мобільного видавання відвідали 425 населених пунктів, завдяки чому охоплено 90% прифронтових селищ і сіл уздовж лінії зіткнення. У результаті мирним жителям Донбасу з обох боків лінії зіткнення видано 9 153 216 дорослих і дитячих продуктових наборів.

Програма «Адресна допомога» – підтримка тут і зараз людей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Допомога надається насамперед дітям на невідкладне лікування і проведення операцій. 6 622 людини отримали допомогу на лікування від Штабу, зокрема 2 312 дитини. Також у межах напрямів «Ліки дітям» і «Кардіодопомога» Штаб забезпечує дітей і дорослих життєво важливими медикаментами, надає допомогу в реабілітації поранених дітей. Всього за 2 роки роботи Штабу 44 970 осіб отримали адресну допомогу.

«Мирне літо – дітям Донбасу!». Проект спрямований на організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей, які постраждали від збройного конфлікту. У 2015 році 2 200 дітей відвідали літні центри, розташовані на неконтрольованих територіях, а саме в Донецьку, Єнакієве, Харцизьку та Комсомольському. За два літні сезони 1100 дітей отримають можливість відпочити й оздоровитися в таборах.

Програма «Психологічна допомога дітям», основний етап якої було реалізована 2015 року, ставила завдання допомогти дітям та їхнім батькам впоратися з наслідками стресу, викликаного збройним конфліктом на Донбасі. Для цього Штаб навчив 250 психологів за курсом «Травма війни». У результаті 49 901 дитина та 5 979 дорослих отримали первинну психологічну допомогу від фахівців Штабу Ріната Ахметова. На сьогодні психологи самостійно працюють із дітьми на території всієї України. Штаб продовжує підтримувати кваліфікацію навчених фахівців – для них проводяться тренінги та семінари. Безпосередньо в Гуманітарному штабі продовжують роботу два фахівці, які займаються з найважчими випадками в дітей.

«Допоможемо. Здоров’я». Проект успішно працював із листопада 2014 року до лютого 2015 року й був спрямований на надання медичної й медикаментозної допомоги літнім людям, вагітним, дітям. Було роздано 1 000 аптечок «Для матері й дитини», 10 000 аптечок для літніх людей і 20 – для бомбосховищ. 6 718 жителів Донбасу отримали інсулін. Було видано 2 412 наборів для породіль. Всього за час реалізації проекту 20 060 осіб отримали допомогу від Гуманітарного штабу.

Програма «Евакуація й розселення» реалізована 2014 року й передбачала екстрену допомогу жінкам із дітьми, інвалідам та людям похилого віку у зв’язку з початком збройного конфлікту на Донбасі. За період реалізації програми Штаб евакуював 39 462 мирних жителів Донбасу, з яких 14 784 – діти. 2014 року на базах в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях були тимчасово розселено 6 939 осіб.