Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Які пільги призначені дітям із «сірої зони»? Коментар юриста

05.05.2018

Дітей із лінії зіткнення віднесли до категорій, яким призначено посилений соціальний захист. Про це йдеться в Законі № 1838–19, який набув чинності днями. Юристи Всеукраїнського благодійного фонду «Горение» розібралися, що саме держава пропонує цим дітям.

Документ вносить зміни до інших законів щодо соціального захисту, доповнюючи їх фразою «діти з населених пунктів лінії розмежування». Він дуже сирий і викликає багато запитань. Однак, Кабінет Міністрів України, протягом місяця з дня набрання законом чинності, повинен забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для його реалізації.

Власне, зміни внесли до таких законів:

Підтримка передбачається така:

  • повна або часткова оплата навчання за рахунок державного й місцевих бюджетів;
  • пільгові довгострокові кредити для отримання освіти;
  • соціальні стипендії;
  • безкоштовні підручники;
  • безкоштовний доступ до мережі інтернет, баз даних у державних і комунальних навчальних закладах;
  • безкоштовне проживання в гуртожитку й тому подібне.

Частина 12 статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Громадянам, які живуть на тимчасово непідконтрольній українській владі території й на лінії зіткнення, надали право на отримання або продовження отримання освіти на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету.

Особи, які отримали вищу освіту на тимчасово непідконтрольній території й на лінії зіткнення після 20 лютого 2014 року, мають право на атестацію для визнання отриманих кваліфікацій.

ДЖЕРЕЛО