Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як відновити виплати, заблоковані «Ощадбанком»: порада переселенцям

06.04.2018

Як проходити фізичну ідентифікацію в Ощадбанку й що робити, щоб відновити виплати, якщо переселенець не встиг зробити це у встановлений термін. Про це в ефірі «Громадського радіо» розповіла юрист Донбас СОС Марія Красненко.

Згідно з положеннями постанови Кабінету Міністрів України № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» власники електронних пенсійних посвідчень проходять фізичну ідентифікацію перші два рази що 6 місяців, надалі – що 12 місяців. Власники звичайної платіжної картки – що 3 місяці з дня відкриття рахунку.

Юрист звернула увагу, що важливо пам’ятати про терміни й не чекати смс-оповіщення, не пропускати терміни проходження.

За її словами, проблеми виникають тому, що до когось повідомлення не дійшло, хтось його не помітив, і тоді картка блокується. Ощадбанк не зобов’язаний повідомляти смс-оповіщенням про необхідність дотримання термінів, відповідальність тут лежить безпосередньо на всіх громадянах, які є ВПО. Тому на це не варто сподіватися, а якщо зараз прийшло повідомлення, це не означає, що воно прийде наступного разу.

Потрібно самому стежити, коли ви пройшли ідентифікацію й коли такі терміни проходження. Проходження потрібно здійснити до закінчення терміну: до 3 місяців і до 6 місяців, а не пізніше. Наприклад, якщо термін проходження був 1.06, блокування буде 1.09, якщо це звичайна картка.

Як пройти ідентифікацію в Ощадбанку:

  • для проходження ідентифікації можна звертатися в будь-яке відділення Ощадбанку;
  • мобільні відділення Ощадбанку працюють і на території Донецької області, наприклад, на КПВВ Новотроїцьке;
  • звертатися потрібно безпосередньо до оператора на касі Ощадбанку;
  • потрібно мати із собою паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу;
  • для ідентифікації обов’язково потрібно виконати дії з введенням пін-коду через термінал у банку. Це може бути зняття грошей або просто перевірка рахунку;
  • під час проходження фізичної ідентифікації вам не потрібно отримувати страховку або інші послуги, які пропонує Ощадбанк.

Якщо ВПО пропустив терміни проходження ідентифікації, то потрібно повторно звертатися в Ощадбанк, щоб пройти ідентифікацію: картку розблокують, а людина отримає доступ до коштів, які там є. Але з'явлення в Ощадбанк і проходження ідентифікації не є підставою для того, що виплата взагалі буде.

Юрист зазначає, що якщо було блокування, Ощадбанк повідомляє у відповідні органи: Мінсоцполітики, Пенсійний фонд, а ті – у територіальні управління, після чого відбувається зупинка виплат територіальними управліннями. Якщо ви пізніше прийдете в Ощадбанк, ви розблоковуєте рахунок, але не відновите самі виплати.

Як відновити виплати:

  • приходьте в Ощадбанк, проходьте ідентифікацію;
  • тепер потрібно вирішити питання відновлення виплат. Досі діє постанова № 365, № 637. Юрист рекомендує попри те, що постанова № 365 передбачає процедуру, яка вимагає, що управління саме прийде, перевірить, складе акт і відновить виплати. За її словами, реалії не такі. Щоб запустити процедуру, громадянину рекомендують самому звертатися з тим, що його рахунок було заблоковано: прошу здійснити додаткову перевірку в порядку постанови № 365;
  • куди звертатися? Залежить від того, які виплати ви отримуєте. Автоматичні – Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН), паралельно – до Пенсійного фонду, якщо є одержувачами пенсії. До Пенсійного фонду обов’язково необхідно звертатися й рішення Пенсійного фонду отримувати обов’язково. Можна завантажити зразки необхідних заяв та скарг.

 

ДЖЕРЕЛО