Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцям відновити виплати?

19.06.2016

Волонтери «Донбас SOS» дають рекомендації переселенцям щодо відновлення виплат. Йдеться про тих, кому соціальні виплати вже виплачували, але були тимчасово зупинені через відсутність відмітки міграційної служби.

Поновлення виплати пенсій

(1) Перевіряємо на довідці ВПО у графі «фактичне проживання» (на лицьовій стороні довідки після інформації про зареєстроване місце проживання), якщо адреса збігається з місцем вашого фактичного проживання – все гаразд, якщо ні – треба повідомити УПСЗН про фактичну адресу проживання та поміняти довідку. Граничний термін щодо заміни адреси – 20.07.2016 року.

(2) Якщо пенсійний рахунок відкрито в Ощадбанку – все гаразд. Якщо ні, то відкриваємо пенсійний рахунок в Ощадбанку. Граничний термін щодо повідомлення управління пенсійного фонду про заміну рахунку – 01.07.2016 року (за рекомендацією самих управлінь – до 25.06.2016 року).

(3) Якщо адреса фактичного проживання зазначена ваша і ви маєте відкритий пенсійний рахунок в Ощадбанку, то починаючи з 14.06.2016 року, робимо копію довідки ВПО й подаємо до управління пенсійного фонду заяву – шаблон № 1. Шаблон заяви підготували наші юристи, але оскільки затвердженої форми немає – ви можете написати заяву в довільній формі.

Ознайомитися й роздрукувати шаблон № 1 у форматі PDF можна за посиланням

(4) Порядок подання описано нижче для всіх заяв.

Поновлення виплати адресної допомоги (за винятком представників сім’єю, де є діти)

(1) Перевіряємо на довідці ВПО у графі «фактичне проживання» (на лицьовій стороні довідки після інформації про зареєстроване місце проживання), якщо адреса збігається з місцем вашого фактичного проживання, все гаразд, якщо ні, то треба повідомити УПСЗН про фактичну адресу проживання й поміняти довідку. Граничний термін для заміни адреси – 20.07.2016 року.

(2) Якщо рахунок для отримання адресної допомоги відкрито в Ощадбанку, то все гаразд. Якщо ні, то відкриваємо рахунок для отримання адресної допомоги в Ощадбанку. Граничний термін щодо повідомлення УПСЗН про заміну рахунку – 01.07.2016 року.

(3) Якщо адреса фактичного проживання зазначена ваша і ви маєте відкритий рахунок для отримання адресної допомоги в Ощадбанку, то починаючи з 14.06.2016 року, робимо копію довідки ВПО (якщо ви представник родини, то також довідки тих, за кого отримуєте) і подаємо в УПСЗН заяву – шаблон № 2 (якщо ви єдиний одержувач) або шаблон № 3 (якщо ви представник сім’ї). Шаблон заяви підготовлений нашими юристами, але оскільки затвердженої форми немає, то ви можете написати заяву в довільній формі.

Ознайомитися й роздрукувати шаблон № 2 у форматі PDF можна за посиланням

(4) Порядок подання описано нижче для всіх заяв.

Поновлення виплати адресної допомоги (для представників сім’єю, де є діти)

(1) Перевіряємо на довідці ВПО у графі «фактичне проживання» (на лицьовій стороні довідки після інформації про зареєстроване місце проживання), якщо адреса збігається з місцем вашого фактичного проживання, все гаразд, якщо ні, то треба повідомити УПСЗН про фактичну адресу проживання й поміняти довідку. Граничний термін для заміни адреси – 20.07.2016 року.

(2) Якщо рахунок для отримання адресної допомоги відкрито в Ощадбанку, то все гаразд. Якщо ні, то відкриваємо рахунок для отримання адресної допомоги в Ощадбанку. Граничний термін щодо повідомлення УПСЗН про заміну рахунку – 01.07.2016 року.

(3) Якщо у ваших дітей немає окремих довідок ВПО, то необхідно їх отримати. Заява на отримання довідки подається особисто неповнолітнім віком від 14 до 18 років, а за дітей до 14 років – вами. Водночас вам переоформляти свою довідку не потрібно.

(4) Якщо адреса фактичного проживання зазначена ваша і ви маєте відкритий рахунок для отримання адресної допомоги в Ощадбанку, й у ваших дітей є довідки ВПО, то починаючи з 14.06.2016 року, робимо копії всіх довідок ВПО й подаємо в УПСЗН заяву – шаблон № 3. Шаблон заяви підготовлений нашими юристами, оскільки затвердженої форми немає, то ви можете написати заяву в довільній формі.

Ознайомитися й роздрукувати шаблон № 3 у форматі PDF можна за посиланням

(5) Порядок подання описано нижче для всіх заяв.

Для відновлення всіх інших виплат діє той самий алгоритм: (1) збіг адреси фактичного проживання з адресою, зазначеною в довідці ВПО; (2) рахунок в Ощадбанку; (3) на дітей окремі довідки ВПО; (4) подання заяви на відновлення в орган, у який ви подавали заяви на призначення такої виплати.

Якщо у вас кілька соціальних виплат в одному органі, то заяву на відновлення можна подати одну, але в заяві необхідно вказати всі назви соціальних виплат. Якщо органи різні, то заяви подаються до кожного з органів. Наприклад, пенсіонеру, якому було припинено і пенсію, і адресну допомогу, заяву необхідно подати і до управління пенсійного фонду (відновлення пенсії), і до УПСЗН (відновлення адресної допомоги).

Порядок подання для всіх заяв:

1. Заповнити заяву;

2. Роздрукувати у двох примірниках;

3. Зробити копії довідок ВПО;

5. Подати один примірник заяви з копіями довідок ВПО;

6. Вимагати прийняття заяви з реєстрацією як вхідного документа (на другому примірнику мають проставити номер і дату вхідного, підпис особи, яка прийняла заяву).

Зареєструвати отриманий документ – означає підтвердити факт його отримання. Немає підтвердження звернення – немає й самого звернення!

Пам’ятайте! Якщо заяву з реєстрацією відмовляються приймати, то у присутності представників УПСЗН необхідно набрати телефон урядової гарячої лінії 0 800 507 309 та описати ситуацію. Вимагайте негайного розв’язання питання. Або у присутності представників, які відмовляються приймати вашу заяви, викликати поліцію.

Що вас чекає після подання заяви на відновлення соціальних виплат?

Максимальний термін отримання рішення про відновлення соціальних виплат або отримання відмови – 23 робочі дні.

Якщо буде прийнято рішення про відновлення соціальних виплат – соціальні виплати поновлюються з місяця, у якому ви подали заяву.

Якщо буде прийнято рішення про відновлення соціальних виплат – виплачують також заборгованість за попередні періоди.

Терміни виплати заборгованості за попередні періоди не встановлені.

Після подання вами заяви, за вашим фактичним місцем проживання, до вас можуть прийти з перевіркою ваших умов проживання й за результатами перевірки скласти акт. Акт із вашої сторони підписують усі повнолітні члени сім’ї. Така перевірка здійснюється упродовж 15 робочих днів із моменту подання вами заяви.

Якщо буде прийнято рішення не відновлювати вам виплати, вам мають повідомити письмовим рішенням, яке ви можете оскаржити в суді.

Підставою для прийняття рішення не поновлювати вам виплати, зокрема, може стати й не відповідність вашого фактичного місця проживання вказаної вами в довідці ВПО. Окремо Постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 року № 365 затверджено Порядок здійснення контролю за ВПО за місцем їхнього фактичного проживання.

ДЖЕРЕЛО