Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як ми збирали документи? Відверта розмова з Тімуром та Інною Мірошниченко. Проєкт «Кроки до дитини»

01.08.2023

Програма «Рінат Ахметов — Дітям. Сирітству — ні!» продовжує проєкт «Кроки до дитини: відверта розмова з Тімуром та Інною Мірошниченко» які нещодавно отримали статус кандидатів в усиновлювачі і всиновили дитину.

Тімур Мірошниченко — відомий український шоумен та актор, ведучий каналу «1+1 Україна», ведучий «Євробачення-2017», лауреат премії Celebrity Awards 2020 в номінації «Телеведучий року».

Початок про те як подружжя наважилося на такий крок, читайте за посиланням: Тут

Назва проєкту співпадає з назвою нашого довідника для майбутніх батьків  КРОКИ ДО ДИТИНИ, який Фонд Ріната Ахметова презентував у березні 2023 року. І це не випадково. За структурою розмова з усиновлювачами йтиме згідно 10 кроків до усиновлення, описаних у довіднику.

Так читачі зможуть поєднати теорію з практикою, зрозуміти, наскільки співпадає «буква закона» з реаліями воєнного часу.

Як подружжя проходило кожен крок – розповіла Інна Мірошниченко.

ВІДВІДУВАННЯ СЛУЖБИ ТА ЗБІР ДОКУМЕНТІВ

‒ Спочатку ми намагалися оформити усиновлення через портал ДІЯ. Все завантажили – і нічого… І тільки потім, знайшовши номер служби у справах дітей нашого району, зателефонували і з’ясували, що усиновлення в ДІЇ ще не працює, це тільки пілотний проєкт. На жаль, технічне забезпечення служб у справах дітей в районах не дозволяє їм отримувати й опрацьовувати документи, які ми завантажили в ДІЮ. Тому ми зібрали тепер вже паперовий пакет документів і пішли до соціальної служби у справах дітей. Деякі документи на вимогу служби ми переробили, але в цілому в нас усе вже було, і це не було складно.

Взагалі, в службі нас зустріли достатньо привітно, розповіли про різницю між усиновленням та опікою, чи можна реєструватися одразу на дві форми.

Ми спитали, чому дехто не радить ставати опікуном, адже прийняти дитину під опіку значно простіше? Надана консультація була змістовна, ґрунтовна, все нам пояснили, розклали по поличках.

ПЕРЕВІРКА УМОВ ПРОЖИВАННЯ

– Ми хотіли якнайшвидше пройти навчання, щоб не потрапити на час, коли Тимур на місяць поїде у відрядження (він був коментатором та ведучим від України на Євробаченні-2023). Але перед тим ще треба було, щоб служба перевірила наші умови проживання. Тобто ми хотіли, щоб вони якнайшвидше приїхали до нас додому з цією перевіркою, а вже після цього ми б стати в чергу на навчання.

І тут мене дещо вразило. Ми запропонували працівниці служби привезти її нашою машиною з офісу до нас і відвезти назад, щоб вона не витрачала гроші на таксі. На це вона сказала: “Якщо я закрию акт обстеження одним днем, мені винесуть підозру в корупції”.

Для мене це був великий шок. Я не уявляла, що контролюючі органи можуть запідозрити працівника служби в корупції через те, що він нормально виконує покладені на нього обов’язки.

І все ж вона сама приїхала до нас наступного дня. Все подивилася. Жодних запитань до нас не було. Склала акт, у якому були описані загальні умови, зазначено, що все необхідне є, все добре, є нормальний ремонт, безпечно, місце є для всіх і таке інше.

(Далі - в наступних публікаціях).