Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як «Донбас Арена» стала логістичним центром Гуманітарного штабу

25.08.2016

Уже два роки Штаб Ріната Ахметова доставляє гуманітарну допомогу мирним жителям Донбасу. Перші машини з продуктовими наборами прибули на «Донбас Арену» 27 серпня 2014 року.

Спочатку набори виживання доставляли з Маріуполя до Донецька вже сформованими. Їх складанням тоді займалися співробітники «Азовсталі» і ММК ім. Ілліча.

«Коли ми відправляли в Донецьк першу автоколону, перед нами стояло завдання відвантажити 6 тисяч наборів. Згодом у нас були вже інші норми – 10, 12, 15 тисяч наборів. У серпні 2014 року на «Арені» одночасно ми могли розвантажувати 1 машину, зараз – 8», – розповідає Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Але оскільки під час транспортування готових продуктових наборів із Маріуполя до Донецька гіршали стан і якість продуктів, керівництвом Гуманітарного штабу було ухвалено рішення проводити комплектацію наборів вже на «Донбас Арені».

«Найважливішим і найскладнішим завданням було навчитися формувати набори виживання за принципом конвеєра. Цей метод придумали й упровадили самі волонтери. Суть полягає в тому, що одні волонтери йдуть довгим колом, а інші в їхній пакети кладуть продукти. До кінця кола в кожного волонтера в руках – готовий набір виживання. Завдяки конвеєру, на формування одного набору йде не більш ніж 52 секунд», – пояснює Олександр Вишняков.

«Донбас Арена» швидко переформатувалася на логістичний центр. Паркінги тепер виконують функцію складів. Продукцією заставлено буквально все – там, де раніше зберігався футбольний інвентар, тепер зберігаються крупи й паштет.

За два роки на «Донбас Арені» було сформовано понад 8,4 млн продуктових наборів. Цю допомогу отримали найбільш соціально незахищені жителі непідконтрольної території Донбасу – люди похилого віку, інваліди, багатодітні сім’ї, батьки-одинаки.