Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Я почула свист, вибух і ледь встигла накрити собою дитину»: мешканка розбомбленого будинку в Умані довірила історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

21.05.2023

Ольга Матвієнко з Умані. І тепер не знає, — казати, що вона «мешкає» чи «мешкала» в будинку. Тому самому, який в ніч на 28 квітня 2023 року розтрощила російська ракета. Що людина відчуває і робить у перші години після вибуху? Свою історію вона довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Тієї ночі Ольга прокинулася разом із трирічною донечкою. Аж раптом почула спочатку свист, а потім удар, від якого будинок колихнуло.

«Інстинктивно я встигла накрити собою дитину. Тільки зараз я розумію, наскільки мені тієї миті пощастило, адже перекриття були неушкодженими», — говорить молода мама.

Вона зібрала в кімнаті найнеобхідніше, взяла дитину, вийшла в спільний коридор і жахнулася.

«Я була в шоковому стані. Подумала, що це щось сталося в районі, а не в моєму під’їзді. Тому повернулася до кімнати, замотала дитину в ковдру і лягла спати».

Про те, що відбувалося далі, хто і як допоміг Ользі вибратися зі зруйнованого будинку — дивіться та слухайте тут: https://bit.ly/3MgjJJ0

Кожна історія про війну важлива. Щоби зберегти пам’ять заради кращого майбутнього, розкажіть свою історію на порталі Музею «Голоси Мирних» https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії (800) 509 001.