Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Всесвітній день здоров'я: врятувати життя мільйонів українців

07.04.2021

Всесвітній день здоров'я відзначають щорічно 7 квітня. У цьому році ВООЗ присвятила цей день рівному доступу для усіх до медичної допомоги у зв’язку  з пандемією коронавірусу.

Для Фонду Ріната Ахметова підтримка української сфери охорони здоров'я, порятунок життя і здоров'я людини ‒ головні пріоритети діяльності. І один із найбільш масштабних проєктів, який реалізується зараз Фондом, ‒ «Боротьба з COVID-19 в Україні».

‒ Коли Україна опинилася перед загрозою пандемії, державна система охорони здоров'я була абсолютно не готова до нового виклику. Не вистачало обладнання для надання допомоги хворим із ускладненнями від коронавірусу: сучасних апаратів ШВЛ, аналізаторів проб, а також засобів захисту для медиків і експрес-тестів. Першим на допомогу країні прийшов Рінат Ахметов, який виділив понад 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України, системна і найбільш масштабна приватна ініціатива для допомоги державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. Щоб максимально успішно протистояти загрозі, Фонд створив проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні». Він не має аналогів, адже в найкоротші терміни опорні лікарні по всій країні отримали 337 тисяч експрес-тестів, більш ніж 200 тисяч засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 155 кисневих концентраторів. Для 633 ліжко-місць у регіонах був забезпечений доступ до стаціонарних і мобільних джерел кисню, ‒ розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

Ключовим елементом допомоги стали понад 200 апаратів ШВЛ ‒ це найбільша поставка подібного обладнання в Україну за час пандемії. Усього допомогу Фонду отримали 505 медустанов у 203 населених пунктах: як клініки в обласних центрах, так і зовсім невеликі лікарні в маленьких містах і селищах. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за всі роки незалежності нашої країни.

У рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» Фонд Ріната Ахметова допомагав і допомагає лікарям не тільки обладнанням та витратними матеріалами. Крім того, спільно з Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України проведено три онлайн-конференції для медиків, які протистоять епідемії коронавірусу. Провідні експерти країни ділилися з учасниками передовим світовим досвідом лікування COVID-19 і нюансами роботи з останніми моделями ШВЛ, що надійшли в державні клініки. Вебінари переглянули майже 8000 медичних працівників зі всієї України.

‒ Такий мультидисциплінарний підхід дозволяє лікарям переймати від реальних фахівців дієві й ефективні методи: що і як краще треба робити при лікуванні хворих COVID-19. Я досить багато їжджу по Україні, практично в кожному лікувальному закладі є апарат ШВЛ. Багато лікарень в якості подарунка від Фонду Ріната Ахметова також отримали засоби індивідуального захисту, експрес-тести. Допомога колосальна, і вся медична спільнота вдячна Фонду за це, ‒ говорить Сергій Дубров, голова Асоціації анестезіологів України.

Ще одним освітнім напрямом, але вже для більш широкої аудиторії, став проєкт «Запитай у лікаря». Це щотижневі онлайн-зустрічі з провідними медиками України на діджитал-майданчиках Фонду. Серед експертів – такі світила української медицини, як директор Інституту серця, професор Борис Тодуров, відомий педіатр Євген Комаровський і президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров. До кожного з експертів звертаються з сотнями питань про вакцинацію, профілактику та лікування коронавірусу, різного роду супутніх хвороб. А також медики спростовують недостовірну інформацію і різноманітні чутки. Глядачами проєкту вже стали понад 5 мільйонів осіб. Відеоролики можна подивитися на сторінках Фонду Ріната Ахметова в Facebook та YouTube.

З моменту заснування, понад 15 років тому, Фонд Ріната Ахметова втілив у життя цілу низку проєктів, завдяки яким змінилася якість надання медичної допомоги в Україні. Серед них проект «200 швидких для України», завдяки якому лише за пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. У тому числі 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів. Сьогодні багато із них задіяні в боротьбі з епідемією у всіх областях.

‒ На ковідних пацієнтів дивитися особливо важко, адже на твоїх очах задихається людина. І тому діяти потрібно швидко. Автомобіль чудовий, у ньому є всі засоби надання допомоги. Завдяки цьому врятоване вже не одне життя, ‒ констатує Євген Тищенко, медик бригади швидкої допомоги в Черкасах.

Також в активі Фонду ‒ проєкти з профілактики онкологічних захворювань та боротьби з туберкульозом. У рамках їх реалізації допомогу отримали сотні тисяч пацієнтів. Окрему увагу Фонд приділяє дітям. Ціла низка проєктів створена для того, щоб допомогти малюкам із вадами серця, порушеннями слуху та тим, хто отримав фізичні або психологічні травми в ході конфлікту на Донбасі. Так, завдяки проєкту «Рінат Ахметов ‒ дітям. Мирне літо» понад 4500 дітей мали можливість пройти психологічну реабілітацію і забути жахи обстрілів і вибухів. А в результаті діяльності проєкту «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Тепер я чую» малюкам з проблемами слуху були своєчасно встановлені високочутливі слухові апарати. Завдяки цим пристроям понад 200 хлопчиків та дівчаток змогли вперше почути звуки навколишнього світу, голоси батьків, вчитися і розвиватися, як їх добре чуючі однолітки.