Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Всесвітній день дитини: як живуть діти Донбасу

21.11.2016

20 листопада Україна й інші країни світу відзначили Всесвітній день дитини, прийнятий 1959 року Генеральною Асамблеєю ООН. Цей день є нагадуванням про необхідність роботи щодо захисту прав дітей та важливості надання їм своєчасної допомоги.

За даними ООН, щорічно одинадцять мільйонів дітей помирають, не доживши до п’яти років. Ще десятки мільйонів залишаються фізично або розумово хворими, не маючи можливості для життя й розвитку. Багато з цих смертей викликані легко виліковними хворобами; інші – згубними наслідками воєн, злиднів, дискримінації та насильства.

В Україні, за офіційними даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), 580 тисяч дітей, які проживають поблизу лінії зіткнення й на непідконтрольній території, були зачеплені воєнними діями на Донбасі. 186 дістали поранення, 68 загинули.

«Діти стають найбільш незахищеними під час збройних конфліктів, оскільки найчастіше позбавлені права на безпеку й саме життя. Тому «діти війни» – головний пріоритет для Ріната Ахметова й Гуманітарного штабу. Із серпня 2014 року Штаб допомагає дітям Донбасу за кількома напрямами роботи: довіз і видавання наборів виживання, адресна допомога, психологічна допомога, а також допомогу медикаментами», – розповідає Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

За два з половиною роки роботи Штабу:

  • 765 тисяч продуктових наборів видано сім’ям із дітьми від народження до 35 місяців;
  • 2 957 дітей отримали допомогу на термінове лікування й операції;
  • 1 985 наборів життєво важливих медикаментів видано дітям, які страждають на цукровий діабет, астму й різні форми ДЦП;
  • 57 поранених дітей пройшли курс реабілітаційного лікування або отримали технічні й індивідуальні засоби реабілітації;
  • 49 915 дітей отримали консультаційну психологічну допомогу.

За словами координатора, два з половиною роки голоду й обстрілів залишили незгладимий слід на тисячах дітей на сході України. «Особливо перепадає тим, хто проживає на лінії розмежування. Досі обстрілу зазнають Мар’їнка, Авдіївка, Красногорівка, Гранітне. На Донбасі продовжують гинути люди. Потреба в допомозі залишається. За рішенням Ріната Ахметова Гуманітарний штаб готовий і надалі надавати допомогу дітям, які постраждали від конфлікту», – говорить Римма Філь