Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Впровадження швидких методів діагностики туберкульозу дозволить уникнути інфікування 50 тисячам людей в Україні

26.12.2013

З 2012 року фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» забезпечує впровадження швидких методів діагностики туберкульозу за світовими стандартами. Це методи, які дозволяють скоротити час діагностики туберкульозу з 2-х місяців до 1-го дня і підвищити якість діагностики. В результаті пацієнт отримує точні результати дослідження зі спектром лікарської чутливості до всіх протитуберкульозних препаратів.

На сьогоднішній день швидкі методи діагностики туберкульозу доступні в 12 регіонах України (Харківська, Київська, Львівська, Чернігівська, Донецька, Дніпропетровська, Луганська, Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька області та АР Крим), до 2016 року швидкі методи будуть впроваджені в усіх регіонах України.

Для забезпечення якісних результатів діагностики фонд Ріната Ахметова встановлює сучасне діагностичне обладнання та навчає лабораторних фахівців. Так, з 16 по 20 грудня 2013 року в Києві відбувся тренінг, на якому запрошені фондом міжнародні експерти навчили 25 фахівців з усієї України молекулярно-генетичній діагностиці туберкульозу.

Крістіна Попова, менеджер із лабораторної діагностики туберкульозу фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», зазначила: «Рінат Ахметов поставив перед своїм фондом завдання: зупинити епідемію туберкульозу в Україні. Важливим кроком на цьому шляху є забезпечення швидкої та якісної діагностики туберкульозу. За офіційними даними, в Україні швидкої діагностики щороку потребують 25 тисяч пацієнтів. Для них дуже важливо протягом одного дня отримати точний діагноз і своєчасно почати лікування – це запорука успішного лікування від туберкульозу. Це вкрай важливо і для суспільства, оскільки 25 тисяч заразних пацієнтів в очікуванні діагнозу (протягом 2-х місяців, як це було раніше), за даними ВООЗ, можуть інфікувати туберкульозом 50 тисяч здорових людей. Швидка діагностика дозволяє цього уникнути».