Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Війна в Україні триває: у Брюсселі пройшла прес-конференція Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

30.05.2017

Війна на Сході України триває три роки, щодня ведуться бойові дії, що призводять до загибелі мирного населення. Війна забирає в людей їхніх близьких, домівки й майбутнє. У центрі Європи, у 21 столітті.

За даними ООН, 3,8 мільйона людей в Україні потребують гуманітарної допомоги. З них 2,3 мільйона людей живуть на непідконтрольних Україні територіях, включно з 600 000 людей, що проживають поблизу лінії розмежування. Понад 620 000 осіб потребують продовольства, з них орієнтовно 38 000 – це тимчасові переселенці, які були змушені покинути свої будинки. Понад 200 дітей дістали поранення.

Від збройного конфлікту гинуть діти й люди похилого віку, вони живуть у страху й голоді. Щодня мільйони людей намагаються вижити в нелюдських умовах. І всім їм без винятку потрібна гарантія безпеки і припинення війни. У результаті конфлікту люди зазнали величезних збитків, що включають в себе їхнє житло, можливість працювати, заробляти на життя й піклуватися про сім’ї, навчання дітей, охорону здоров’я, медичні та соціальні послуги, виплати пенсій та допомог, а також загальний добробут.

«Гуманітарний штаб – це особиста ініціатива однієї людини, Ріната Ахметова. Ця організація націлена на швидке реагування та надання практичної й гуманітарної допомоги мирним жителям. Штаб допомагає людям справлятися з цією бідою вже три роки. Спочатку наданням допомоги мирному населенню опікувався Фонд Ріната Ахметова, який працює з 2005 року. У травні 2014 року Фонд почав евакуацію й розселення мирних жителів. У серпні 2014 року на базі Фонду було засновано Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова. Його головною метою було рятувати людей. Допомагати їм вижити, надавати необхідну допомогу. За три роки роботи Гуманітарний Штаб врятував від голоду, хвороб і обстрілів понад один мільйон людей на сході України і став найбільшою гуманітарною місією в країні», – під час прес-конференції підкреслив Олександр Вишняков, директор Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова.

Із серпня 2014 року силами Штабу було евакуйовано понад 39 000 людей із зони бойових дій, видано 11,7 млн продуктових наборів для дорослих і дітей, понад 100 000 осіб отримали адресну медичну допомогу й підтримку психологів.

Під час воєнних дій реабілітація поранених дітей стала одним із найбільш затребуваних проектів. Упродовж першого року реабілітацію пройшли 58 дітей. Серед них п’ятирічна Мілана з Маріуполя. Під час обстрілу в січні 2015 року дівчинка втратила маму, яка накрила дочку собою. Мілані ампутували ногу, і зараз вона звикає до свого протезу.

«Щодня я дякую Богові за те, що він послав нам стільки милосердних людей. Всі вони подарували моїй онучці частинку свого серця. Я б хотіла висловити особливу подяку Гуманітарному Штабу Ріната Ахметова, який допоміг Мілані з лікуванням і реабілітацією. Психологи Штабу працювали з моєю онукою два роки, і я бачу, наскільки спокійнішою вона стала і як вона почала звикати до мирного життя», – каже Ольга Абдурашитова, бабуся й опікун маленької Мілани.

Масштаб лиха на Сході України настільки великий, що навіть найбільша гуманітарна місія не може впоратися з нею самотужки. Саме завдяки об’єднаним зусиллям міжнародних гуманітарних місій, як-от Червоний Хрест, ЮНІСЕФ, Людина в біді й Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова, за ці три роки вдалося запобігти гуманітарній катастрофі у великій європейській країні.

З 28 лютого 2017 року діяльність Штабу на непідконтрольних територіях була заблокована представниками самопроголошеної «місцевої влади». 500 000 людей залишилися без допомоги.

Але люди, які постраждали від війни, і далі потребують допомоги й механізмів підтримки. Необхідно залучати зусилля й увагу урядів, бізнесу та громадянського суспільства.

«Сьогодні гуманітарні організації не мають можливості надати необхідну допомогу людям похилого віку й дітям на непідконтрольних Україні територіях. Тому найважливішою частиною об’єднання наших зусиль є донесення до європейських аудиторій історій жертв цієї війни. Конкретних людей. Вони не можуть повернути свій колишній добробут. Але їм усім потрібна допомога, щоб зберегти їхнє майбутнє, – підкреслила Наталя Ємченко, член Опікунської ради в Гуманітарному Штабі Ріната Ахметова. – Європа має отримувати інформацію про цю війну з першоджерела. Ми закликаємо вас писати про жертви цієї війни в центрі Європи. Щоби це більше ніколи не повторилося».