Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Війна мене вбила, залишила без душі»: мешканець Маріуполя довірив історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

25.03.2023

Війна відібрала у Сергія Балима майже все: у 56-річного маріупольця більше нема ані дому, ані роботи, ані улюбленого хобі. Він розшукує і не може знайти колегу — напевно, той загинув... На щастя, діти Сергія вціліли у палаючому Маріуполі. Свою історію чоловік довірив Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. 

«Я працював на маріупольській телевежі. Жив у приватному будинку. Одного дня у підприємство поряд прилетіла авіабомба. Повибивала шибки, повилітали двері, обрушився дах будинку, постраждали діти на другому поверсі. Ми були вимушені переселитися у підвал», — розповідає Сергій. 
У підвалі він ховався з колегою по роботі, двома синами та ще кількома людьми. У будинок родини прилітало тричі, аж поки ворог не зруйнував його повністю. Згодом велика бомба впала та розірвалася поруч, були зруйновані сусідні будинки. Не витримавши, молодший син Сергія з дружиною поїхали. Решта мешканців підвалу намагалася вижити у холоді й жаху.

«Ця війна мене не змінила. Вона мене, можна сказати, вбила. Вона залишила мене майже без матеріального існування. Крім того, вона залишила мене без душі. Тому що за невеликий проміжок часу в мене не залишилося фактично нічого. Слава Богу, живі діти. Це єдине, що тримає мене на цьому світі», — зізнається Сергій. 

Його домівки більше немає, роботи теж. Немає й хобі: чоловік був моделістом, якого знав весь Маріуполь. Вже евакуювавшись до Києва, він досі шукає колегу, з яким переховувався — все вказує на те, що той загинув. Та попри все Сергій вірить: головне, щоб Україна перемогла, а потім — все буде. Дивіться та слухайте його історію за посиланням bit.ly/3lbpfDh

Історія Сергія увійшла до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 60 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:
— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001