Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ВІРТУАЛЬНИЙ МУЗЕЙНО-ІНФОРМАЦІЙНИЙ КОМПЛЕКС «ПРОКОФ’ЄВ-ЦЕНТР» - МУЗЕЙНИЦТВО

01.12.2010

Виконавець - Донецька державна музична академія, науково-інформаційний Центр творчих ініціатив молоді.

Коли: грудень 2010 – червень 2011р. 

Де: онлайн, на базі Донецької державної музичної академії, Донецьк.

Чому: автори проекту розробили його з метою комплексного підходу до зберігання й передачі знання про спадщину С. Прокоф’єва, композитора, який народився і виріс у с. Красному неподалік від Донецька. Зокрема, проект спирається на ідею акумулювати на одному онлайн ресурсі інформацію про всі джерела щодо творчості і життя Прокоф’єва (музейні експонати, музично-театральні, інструментальні й оркестрові твори, їх аудіо записи, нотні й наукові видання тощо) й надати відкритий доступ до неї для усіх користувачів. Проте, на думку Експертної ради, проект містить значно більше, ніж лише заходи з популяризації культурного надбання. Такий проект демонструє новий підхід до збереження й передачі знання загалом. Беручи до уваги все більше проникнення мережі інтернет в життя суспільства, той факт, що інтернет стає одним із головних довідкових джерел для багатьох своїх користувачів, використання інтернету для поширення інформації про культурне надбання країни є справою першорядною. Окрім цього, проект є цікавим прикладом співпраці між ВУЗом –Донецькою музичною академією – та музеєм – власне музеєм С. Прокоф’єва у с. Красному Донецької області. Саме експонати цього музею стануть основою для віртуального «Прокоф’єв-центру». Партнерство між навчально-дослідницькою та музейною інституціями є дуже актуальною моделлю музейної роботи загалом.

А активне використання віртуального простору для роботи з потенційними аудиторіями спадщини композитора видається надзвичайно затребуваним, потрібним напрямом, який може стати один із прикладів і для інших музеїв чи університетів.

Що саме:

  • Створено віртуальний музей С. Прокоф’єва на базі ресурсів Донецької державної музичної академії ім. Прокоф’єва та музею С. Прокоф’єва у с. Красному Донецької обл. Зокрема, цей онлайн-ресурс охоплює такі напрями:
    • Музика С. Прокоф’єва: історія і сучасність;
    • Світові прем’єри;
    • Концерти, фестивалі, конкурси;
    • Дискографія музики С. Прокоф’єва;
    • Рукописи, листи, бібліографія;
    • Дослідження творчості С. Прокоф’єва;
    • С. Прокоф’єв у онлайн ресурсах.

Повернутись до напрямку МУЗЕЙНИЦТВО