Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Вчора під Кабміном пройшла акція «Приречені»

18.04.2013

Вчора 100 українців з бавовняними мішками на головах та зв’язаними руками, неначе приречені на страту, вишикувалися під барабанний дріб в живу стіну перед будівлею Кабінету Міністрів України. Усі вони – пацієнти, їх рідні та активісти, що борються зі смертельними хворобами – туберкульозом, гепатитом, СНІДом. Цією акцією мітингувальники хотіли показати, що 44 000-м українців цього року винесуть смертельний вирок, якщо влада не виділить кошти на життєво-необхідне лікування.

 

27 березня 2013 року Бюджетний комітет Верховної Ради України за поданням Кабінету Міністрів України, проголосував поправки до Державного бюджету України 2013 року. У документі, поданому Кабміном, під час голосування було проігноровано доручення Президента України щодо повного фінансування лікування українців, хворих на туберкульоз, гепатит та СНІД. Для цього з державного бюджету, під час його перегляду, потрібно було виділити додатково 607 млн. гривень, з яких 138,2 млн. гривень на лікування туберкульозу.

Слід відзначити, що одразу після анонсування акції, представники громадських організацій були запрошені на перемовини до Кабінету Міністрів України. На урядовому порталі була розміщена інформація щодо доручення Прем’єр-міністра України Миколи Азарова Міністерствам фінансів та охорони здоров’я передбачити видатки на лікування хворих на ВІЛ/СНІД, туберкульоз та гепатити під час підготовки змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік». Копію цього доручення передав мітингувальникам під час акції перший заступник Міністра охорони здоров’я О.Качур. Він запевнив пацієнтів від імені Кабінету Міністрів, що всі їхні вимоги будуть задоволені, та гроші на лікування будуть виділені.

 

Як повідомила прес-служба Віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка, 16 квітня 2013 року відбулась нарада з питань виконання доручення Президента України «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів». За результатами наради було домовлено сформувати остаточні пропозиції щодо необхідності додаткового фінансування заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусного гепатиту. Зокрема, за напрямком протидії захворювань на туберкульоз планується виділити додатково близько 30 млн. грн. для придбання відповідного медичного обладнання для протитуберкульозних диспансерів.

Окрім того, в ході наради було порушено питання лікування хворих на туберкульоз у закладах пенітенціарної служби. Так, передбачається виділення понад 40 млн. грн. для створення відділень для лікування хворих на туберкульоз, які перебувають у слідчих ізоляторах у дев’яти регіонах України.

Додаткова інформація:

Згідно зі статистикою, сьогодні в Україні майже 4 млн. 184 тис. українців інфіковано гепатитами, туберкульозом та ВІЛ.

449 201 українців інфіковані та мають активний туберкульоз. 12 000 помирають щороку від цієї хвороби. Щодня в Україні туберкульоз уражує 102 людини.