Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«У момент прильоту ракети я продавала прикраси з бісеру, щоб зібрати кошти для ЗСУ»: 12-річна Ксенія з Чернігова довірила свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

13.11.2023

19 серпня російська армія вдарила по центру Чернігова балістичною ракетою «Іскандер М». Того дня постраждало понад 160 мирних громадян. Серед них — 12-річна Ксенія Вербицька. Вона з подругою продавала свої бісерні поробки, збираючи на ЗСУ. Під час вибуху дівчинка отримала уламкові поранення. Про пережите Ксенія розповіла Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Ксенія з подругою домовлялася поїхати до центру міста ще за кілька днів. Дівчата дуже хотіли продати свої саморобні прикраси з бісеру. Плели цілеспрямовано — два дні. Отримані гроші вони збиралися перерахувати на ЗСУ.

«Ми прийшли туди, дійшли до бордюру, маленького, де можна сидіти. Наклеїли вивіску, що ми продаємо колечки. Десь, може, хвилини за дві ми розклалися — і це трапилося», — розповідає Ксенія.

Цієї миті пролунала повітряна тривога. Одразу після неї люди, які були на площі, почули спочатку свист, а потім вибух.

«Ми з подругою закрили вуха і сиділи. Я спочатку не відчувала болю — тільки, що рука болить, але це було не дуже сильно. Потім було сильніше. Ми почали кричати...», — пригадує Ксенія.

Про те, що трапилося з подругою, допомогу від перехожих одразу після вибуху та про те, як почувається зараз, Ксенія розповідає за посиланням https://bit.ly/40CIc1H

Кожна історія про війну важлива. Щоби зберегти пам’ять заради кращого майбутнього, розкажіть свою історію на порталі Музею «Голоси Мирних» https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.