Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Макіївці Гуманітарний штаб Ахметова оплатив медикаменти хлопцю з дуже рідкісним захворюванням

21.10.2014

18-річний житель Макіївки Святослав хворіє дуже рідкісним захворюванням, яке трапляється в одному випадку на 10 000 новонароджених — гіпофізарний нанізм. Ця хвороба супроводжується затримкою росту та фізичного розвитку, і викликається недостатньою кількістю гормону росту в організмі. Основний спосіб відновлення нормального рівня гормону росту в організмі — постійне приймання штучного гормону. Тому з раннього дитинства Святослав був змушений регулярно приймати ліки.

 

На щастя, хвороба не вплинула на розумовий розвиток хлопця, він непогано вчився у школі, а після закінчення 9 класів вступив до Макіївського медичного училища. Коли в Донецьку почалися військові дії, Святослав закінчив 3 курс училища і проходив літню практику в Макіївській міській лікарні № 2. Мама хлопця, яка працювала на Єнакіївському металургійному заводі, через зупинку підприємства пішла у вимушену відпустку.

Виникла проблема — де взяти гроші на ліки для сина, адже переривати приймання гормону не можна… Без препарату ріст і фізичний розвиток хлопця зупинилися б на рівні розвитку підлітка. Вартість однієї ампули гормону росту — 2000 гривень, а вистачає її на 2 дні за потреби в щоденних ін’єкціях. До 18 років більшу кількість препаратів (у юнака спостерігаються також проблеми із серцем і зором) Святослав отримував безкоштовно, але після досягнення повноліття ліки сім’ї довелося купувати самостійно.

«Ми робили Славі рентген лівої руки й дивилися, чи відкриті зони росту, — розповіла мама хлопця. — У сина вони ще відкриті, а це означає, що гормональне лікування може мати ефект. Хотілося використовувати можливість, поки вона є».

Щоб забезпечити синові повноцінне життя, жінка почала шукати можливість продовжити лікування, тому звернулася на «гарячу лінію» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Координаторами напряму «Адресна допомога» Штабу для Святослава було закуплено й відправлено гормони росту на суму понад 7 тисяч гривень.

Із початку жовтня хлопець продовжив навчання на четвертому курсі училища, ще за час літньої практики він добре зарекомендував себе як медбрат одразу у трьох відділеннях міської лікарні Макіївки, але Святослав мріє продовжити навчання в одному з медичних вишів і стати терапевтом.