Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Києві відбудеться виставка ГОЛОСИ, яка відкриє мультимедійний простір Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

15.02.2024

У Музеї історії міста Києва розпочнеться виставка ГОЛОСИ — відкриття мультимедійного простору Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова з арт-інсталяцією від творців GOGOLFEST. Експозиція прагне розкрити глибину та силу живих історій мирних українців про війну.

«Виставка ГОЛОСИ — це початок. Це відкриття мультимедійного простору Музею „Голоси Мирних“ офлайн. У партнерстві з одним з кращих історичних музеїв України — Музеєм історії міста Києва. Початок нескінченної розповіді історій мирних, початок фізичного життя Музею „Голоси Мирних“. Який буде розвиватися у взаємодії із аудиторією, набуватиме нових сенсів та вимірів як надійне джерело правди про цю війну», — розповіла Наталя Ємченко, членкиня Наглядової Ради Фонду Ріната Ахметова.

Відвідувач буде не лише спостерігачем, а й активним учасником виставки. Це вражаючий ефект присутності, завдяки якому кожна історія відчуватиметься глибоко та об'ємно. Відео, аудіо та фізичні артоб’єкти створюватимуть єдиний простір, щоб розкрити з одного боку — трагедію війни, а з іншого — силу та гідність людей, які вистояли попри жахіття.

«Настає момент, коли є сенс підбивати підсумки і формувати дорожню карту. Це можливість для кожного зрозуміти: де ти, хто ти, хто ми? Куди йдемо? Як не втратити надію? Надія є у кожній історії про війну, якою б страшною не була розповідь. І ще: не можна забувати свою історію, дозволяти її викривляти, а росія це робила і робитиме. Музей „Голоси Мирних“ зберігає історію країни із перших вуст. Виставка ж спрямована на те, щоби правду про зло, яке завдає росія в Україні, знав весь світ», — зазначив Влад Троїцький, продюсер і автор ідеї виставки, засновник GOGOLFEST.

Музей «Голоси Мирних» збирає, зберігає та ділиться історіями мирних мешканців України, які постраждали від війни з 2014 року. 100 тисяч історій у Музеї — це найбільший у світі архів свідчень українців про російську агресію. Це жива історія країни з перших вуст, цінна складова національної пам’яті, важливе джерело даних для встановлення справедливості. Мультимедійний простір Музею — це можливість передати цю інформацію в унікальний спосіб, надати можливість людям доторкнутися до історій, а не лише почути їх.

Мультимедійний простір буде реалізовано у партнерстві з Музеєм історії міста Києва — це найбільше музейне об’єднання столиці, яке складається з 9 музеїв-філій. Музей представляє історичні, мистецькі, освітні проєкти та різні аспекти історії, літератури, науки, мистецтва, суспільно-політичного життя міста.

«Напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну, коли біль аж ніяк не вщухає, а рани людських доль і досі кровоточать, ми спільно з Музеєм „Голоси Мирних“ покажемо українську трагедію у справжніх історіях людей, які безпосередньо зіштовхнулись з нею. Саме „Голоси Мирних“ є найбільшим у світі архівом усних історій мирних жителів, які постраждали внаслідок жорстокої війни, що розв’язала росія в Україні ще 2014 року на сході країни. І цією виставкою ми прагнемо надати голос українським героям, аби жоден злочин проти людяності не був забутий, а гнів переродився у нашу силу, заради перемоги і гідного майбутнього для України», — підкреслила Діана Попова, генеральна директорка Музею історії міста Києва.

Складовою виставки ГОЛОСИ стане саундінсталяція з об’ємним п’ятиканальним звуком. Саундтрек написала композиторка Яна Шлябанська, використавши справжні голоси героїв Музею «Голоси Мирних». Поетично-музичну композицію створює команда акторів «Дах-тріо». У експозиції буде використано вірші Василя Стуса. А відеоряд складатиметься з компіляції документальних кадрів, анімації та відеоарту. У виставці братимуть участь і реальні артефакти воєнного часу, які береже Музей.

Виставка ГОЛОСИ створить особливий багатовимірний простір, у якому житимуть і лунатимуть голоси українців, їхні історії та досвіди, дбайливо зібрані та збережені Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Креативний партнер виставки: GOGOLFEST

Системний партнер: Музей історії міста Києва

Організатор: Музей «Голоси мирних» Фонду Ріната Ахметова

Відкриття: 22 лютого 2024 року (за запрошеннями).

Виставка працюватиме для широкого кола відвідувачів з 23 лютого.