Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У хворих дітей за лінією дотику закінчуються запаси інсуліну

01.07.2015

В інсулінозалежних дітей із не підконтрольних Україні територій Донбасу закінчуються запаси інсуліну. Це пов’язано зі складнощами доставляння життєво важливих препаратів через лінію дотику. Водночас 50% жителів не підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей гостро потребують медикаментів. Про це під час брифінгу в ІА «Українські новини» розповіла координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Римма Філь.

На гарячу лінію Штабу Ріната Ахметова продовжують надходити сотні дзвінків від мирних жителів Донбасу й переселенців із проханнями в наданні адресної медичної допомоги на термінове лікування, проведення операцій та придбання дефіцитних зараз на Донбасі медикаментів.

«Напрям Гуманітарного штабу «Адресна допомога» користується величезним попитом серед мирних жителів, тому що через блокаду, яка зараз на території, не підконтрольній українській владі, і в Донецьку, і в інших містах, катастрофічно мало необхідних ліків. Абсолютно немає інсуліну. Немає інших життєво важливих лікарських препаратів. І люди телефонують у Гуманітарний Штаб, розуміючи, що ми можемо допомогти», -розповіла Римма Філь.

Через труднощі з перетином блокпостів на лінії зіткнення Штаб Ріната Ахметова відчуває проблеми з доставкою ліків жителям Донбасу, зокрема, інсуліну. «Як ви знаєте, перевезення інсуліну вимагає відповідного температурного режиму. Ми роздаємо зараз у Донецьку залишки інсуліну для дітей, коли буде наступна партія — невідомо. Нам дуже складно стало доставляти медикаменти в зону АТО — немає необхідних документів, дозвільних актів, немає самої процедури доставки гуманітарної допомоги у вигляді лікарських препаратів, — заявила Римма Філь. — А вона вкрай потрібна 50% відсоткам жителів. Про це свідчать дослідження соціологів і дані оновленої Гуманітарної мапи, які ми презентували тиждень тому. На презентації ми зверталися до представників Президента України, і нас запевнили, що забезпечення ліками дітей та інших найуразливіших категорій нашого суспільства — це дуже важливе завдання. Це завдання не тільки гуманітарних місій, а й держави», — окреслила Римма Філь.

За підсумками червня 2015 року Штаб Ріната Ахметова надав адресну допомогу на лікування 444 жителям Донбасу, 291 із яких — тяжкохворі діти. Серед тих, кому надано допомогу: пенсіонери, які отримали кардіопрепарати, тяжкопоранені, під час бойових дій, дорослі й діти, мирні жителі Донецької та Луганської областей, інсулінозалежні діти та інші.

«До нас надходить велика кількість прохань про допомогу, коли йдеться про життя і смерть. Ось лише один приклад. 34-річний хлопець із Луганської області влітку минулого року був на городі разом із братом і дружиною. Влучив снаряд, брата розірвало на частини, а хлопець дістав важкі поранення. У результаті — ампутація обох стоп. Після тривалої реабілітації йому знадобилася інвалідна коляска. Із придбанням допоміг Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Для чого я наводжу цей страшний приклад? Щоб показати, що війна — це не героїка й не абстрактна картинка, а те, що зараз відбувається за 700 кілометрів звідси. Гинуть люди, горять будинки, і нам, як цивілізованому суспільству, потрібно зробити все, щоб якнайшвидше зупинити цю війну», — заявила Римма Філь.

Всього за час роботи Гуманітарного штабу адресну допомогу було надано 4913 мирним жителям Донбасу, зокрема, 476 тяжкохворим і пораненим дітям.