Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Це був марафон, спресований у часі»: директор «Охматдиту» Володимир Жовнір довірив історію про обстріл лікарні Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

27.07.2024

Сьогодні, 27 липня, День медичного працівника. Роботу медиків складно переоцінити і в мирний час, і під час війни. Наше життя та здоров’я зберігає саме їх професійність та відданість.

Одразу після російської ракетної атаки 8 липня 2024 року на «Охматдит» саме він координував евакуацію важкохворих дітей та постраждалих. Наразі частина із них уже повернулися до закладу. Генеральний директор «Охматдиту» Володимир Жовнір довірив свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

«Охматдит» — найбільша та найпотужніша дитяча лікарня України. Внаслідок російської атаки постраждали її корпуси та інфраструктура, у тому числі й медична.

«Ракети зруйнували систему подачі електроенергії, води, кисню, стислого повітря. Знаходитися тут було просто небезпечно для дітей, багато з яких у критичному стані. Ми евакуювали велику кількість дітей, у тому числі новонароджених», — згадує страшні миті Володимир Жовнір.

Першою реакцією лікаря був жах. Від того, що могли загинути діти, співробітники, що є поранені. І певна розгубленість — здавалося, що не впливаєш на ситуацію. Про себе медик у ті години навіть не думав. Говорить, що, можливо, мав легку контузію:

«Я пам'ятаю, що допомагав поранених витягувати, когось евакуйовували, організовували штаб. Це був марафон, спресований у часі», — говорить лікар.

Завдяки злагодженій роботі всіх українців, — медиків, поліції, ДСНС, військових, волонтерів, — через два тижні після трагедії до «Охматдиту» уже повертаються маленькі пацієнти.

«Безпечно повернути до лікарні дітей, не маючи автомобіля, це великий виклик. І тому машини, які надав Фонд одразу, це не оцінена допомога», — зізнається Володимир Жовнір.

І додає, що дякує кожному за відгук — в України є право мати майбутнє, мати здорових дітей. Лікар вірить, що Охматдит стане ще потужнішим, аніж був до цієї атаки.

Історія Володимира Жовніра із перших вуст — за посиланням: https://bit.ly/3zYS5xC

Одразу після ворожого теракту Фонд Ріната Ахметова передав «Охматдиту» два сучасні реанімобілі, призначені для порятунку новонароджених дітей.

Розповідь Володимира Жовніра увійшла до Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова, який збирає історії мирних мешканців України про війну від першої особи. Його архів містить вже понад 110 тисяч історій. Розкажіть свою на порталі Музею https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001