Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Тепер я чую»: Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям пізнати звучання навколишнього світу

25.03.2021

Фонд Ріната Ахметова з 2007 року допомагає дітям, які мають проблеми зі слухом, а їх родини не настільки забезпечені, щоб придбати техніку для слухопротезування. Завдяки проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» 201 дитині, які не чули від народження або втратили слух, були встановлені високочутливі слухові апарати. Як окремий напрямок проєкт працює з березня 2018 року.

Одним із учасників проєкту став шестирічний Родіон Пилипчук із Житомирської області. Хлопчик втратив слух три роки тому після травми голови.

Мама Юлія Пилипчук згадує: після того, як Родіон отримав травму голови, рідні помітили, що він погано чує, у нього з'явилися труднощі в спілкуванні з однолітками. Лікарі поставили дитині діагноз – туговухість другого ступеня.

– Діти кажуть, що він перепитує по кілька разів, тому що він пів слова зрозумів, пів слова не зрозумів, розчув, не розчув, – говорить Юлія Пилипчук.

Завдяки тому що хлопчик отримав сучасне цифрове слухопротезування, він пішов до першого класу, вчиться разом із усіма дітьми, може розвиватися у відповідності зі своїм віком, отримувати навички усного та писемного мовлення.

– Буде дітей розуміти, нас буде розуміти, чутиме спів птахів. Яка це радість – чути шелест трави і листя. Це  так важливо для дитини. Дуже вдячна Фонду Ріната Ахметова за те, що нам видали ці слухові апарати, що моя дитина буде повноцінною, такою, як усі дітки. Він чує, – каже мама Родіона.

Тепер за допомогою Фонду хлопчик знову чітко розрізняє звуки. В рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» він отримав сучасні цифрові слухові апарати, які налаштовуються індивідуально, з урахуванням ступеня втрати слуху і особистих потреб дитини.

– Діти і дорослі, які страждають від туговухості, нерідко втрачають здатність правильно вимовляти слова і чітко говорити. Відповідно, своєчасне слухопротезування в юному віці забезпечило повноцінне життя Родіону і тепер, і в майбутньому, – зазначила Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

Шестирічна Софійка – ще одна учасниця проєкту. Дівчинка любить музику і спів, але після хвороби втратила слух. На жаль, Софія п'ять разів перехворіла гнійним отитом правого і лівого вуха. Після цього медики поставили діагноз – туговухість другого ступеня. Дівчинка неправильно вимовляє деякі слова і неповноцінно чує голоси.

Мама Софійки Ірина Бараневич розповідає, що дочка дуже талановита і досить динамічна, захоплюється гімнастикою. Коли лікарі прописали дитині слухопротезування, жінка хвилювалася, що не зможе придбати апарати, тому звернулася до Фонду Ріната Ахметова. Через місяць отримала позитивну відповідь.

– Раніше нам прописували слухові апарати за 75 тисяч гривень. Але я – мати-одиначка, таку суму мені не зібрати, і кредит також ніхто не дасть. Дякую Фонду Ріната Ахметова, коли я попросила про допомогу, мені, дійсно, допомогли. І я дуже рада, що моя квіточка буде вже все чути, – сказала мама дівчинки.

Особливість апарату, який отримала Софійка за проєктом «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую», в тому, що він пристосований до потреб дитини. Лікарі розповіли, що таку втрату слуху, як у Софійки, важко діагностувати і, відповідно, виправити.

– Прості апарати лінійно підняли б усі звуки на однакову величину, і вона одні звуки чула б дуже голосно, вони б заважали сприймати навколишній світ, а інші звуки могла б погано чути. У цих же апаратах дитина буде нормально чути низькочастотні й посилені високочастотні звуки, – пояснила лікар-сурдолог Центру слуху Ілона Чернова.

Щоб Софійка чула світ на 100%, були підібрані високочутливі апарати, які найбільше їй підходять. Тепер дівчинка відвідує заняття з сурдопедагогом і вчиться чітко вимовляти всі звуки, а ще відтворювати мову й музику, які знову чує.