Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Сирітству – ні!»: дев’ять років роботи порталу національного усиновлення

11.12.2018

Фонд Ріната Ахметова провів у Києві відкриту лекцію «Усе, що ви хотіли знати про усиновлення, але боялися запитати», приурочену до дев’ятиріччя Всеукраїнського порталу національного усиновлення «Сирітству – ні!»

«Дев’ять років тому в межах програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова почав роботу однойменний портал. Сьогодні програма й портал «Сирітству – ні!» лідери національного усиновлення. Усі роки роботи їхня суть залишається незмінною – допомогти дітям знайти щастя в родині. А також показати, що прийомне батьківство – це відповідальний, але посильний крок. Завдяки порталу понад 9200 дітей знайшли батьків. Фонд Ріната Ахметова системно допомагає як усиновителям, так і тим, хто лише зважився подарувати своє тепло дитині. Проводяться вебінари з психологами, тренінги для названих батьків, надається допомога дитячим будинкам сімейного типу. Аналогів цієї програми та порталу в Україні немає. Вони стали тим невидимим містком, який допомагає дітям знайти батьків», – розповіла Тетяна Кухоцька, директор із розвитку проектів Фонду Ріната Ахметова.

Тільки з початку 2018 року завдяки цій програмі свої сім’ї знайшли 352 дитини. Зараз на порталі http://sirotstvy.net/ua/ розміщено анкети понад 5,5 тисячі дітей, які мріють про тепло та турботу здатної на любов сім’ї.

На лекції були присутні 30 осіб: ті, хто збирається взяти дитину в сім’ю, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, а також діти.

Дорослі мали можливість поспілкуватися з досвідченим психологом Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Любов’ю Лоріашвілі. Вона розвіяла поширені міфи про усиновлення, розповіла покроково про деталі цього процесу та назвала психологічні особливості періоду адаптації дитини в новій родині. Крім того, своїм досвідом із потенційними усиновителями поділилися представники дитячих будинків сімейного типу.

«Ми всі різні. Неможливо зробити з дитини свою точну копію, перенести образ іншої людини і зліпити з неї іншу особу. Приймайте дитину такою, якою вона є. Говоріть їй: «Ти в мене найкраща!» Адже якщо ми не будемо розуміти та підтримувати один одного, ми не станемо родиною», – сказала слухачам мама-вихователь ДБСТ Олена Руденко.

Поки дорослі знайомилися з новою для себе інформацією на лекції, діти не сиділи склавши руки. Спеціально для них були організовані майстер-класи, де вони створили мультфільм із піску, присвячений дню народження порталу «Сирітству – ні!» і розфарбували годівниці для птахів.