Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

СИМПТОМИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

28.06.2016

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в легені, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання і в неї спостерігається:

  • кашель, що триває понад 2-3 тижні;
  • рясне потовиділення вночі;
  • слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень.

В деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

За наявності хоча б декількох із перерахованих симптомів Ви маєте звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.

Якщо у Вас виявили туберкульоз при профілактичному рентгенологічному обстеженні і у Вас немає ознак захворювання, це не означає, що Ви не хворі. Вам пощастило, що захворювання виявили на ранній стадії, коли ураження легень є невеликим і не впливає на загальний стан організму. Якщо б не профілактичне обстеження, яке дозволило виявити туберкульоз на досимптомній стадії, захворювання продовжувало б розвиватись, уражало більші ділянки легень, що незабаром проявилось би кашлем та іншими легеневими симптомами.