Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Сила доброти. «Донбас і Мирні»: впусти любов у своє серце. БЛОГ Наталії Баришпольської, керівника програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова

30.04.2018

Віка, Толік, Даринка та їхня прийомна мама Олена – герої фотокниги "Донбас і Мирні", яку створив Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Це унікальне видання присвячене мирним жителям Донбасу, які постраждали під час воєнного конфлікту.

"Донбас і Мирні" – літопис страшних подій, які сьогодні відбуваються в центрі Європи. Це історії про людей похилого віку, які живуть у руїнах прифронтової зони. Про дітей, які отримали важкі поранення і боролися за життя, коли лікарі не вірили в диво. Про те, як маленькі герої перемагали смерть. Як перемагаючи біль і відчай, проходили реабілітацію – починали заново ходити, розмовляти, усміхатися. Про хлопчиків і дівчаток, які пережили більше горя, ніж деякі дорослі, але не зламалися, проявивши мужність і стійкість. А ще "Донбас і Мирні" – про доброту і любов, про милосердя всупереч безжальній війні. Про тих, хто готовий подати руку допомоги.

Одна з 11 історій, які увійшли до книги – про багатодітну сім'ю Яковлевих-Чигринів із Донецька. Почалася вона задовго до війни, коли Олена удочерила першу дитину – Дарину. Дівчинка стала благати маму взяти з притулку братика або сестричку, і тоді вони звернулися по допомогу в програму "Сирітству – ні!". Незабаром в сім'ї з'явилося ще двоє дітлахів – рідні брат і сестра – Віка й Толік. Їхня мама померла, а батько піддавав малюків страшним тортурам – бив до втрати свідомості. Коли був п'яний, доньці рівняв зуби напилком. Через те, що малюки постійно голодували, дівчинка їла банани прямо зі шкіркою, щоб хоч якось насититися.

Потрапивши в люблячу сім'ю, оточені турботою, діти мінялися на очах. Але щастя було недовгим – у Донецьку почалися бойові дії. Діти з мамою покинули рідний дім, прихопивши лише валізу літніх речей.

Два роки багатодітна сім'я постійно переїжджала з місця на місце, діти втомилися міняти міста й школи, почали хворіти, з'явилася агресія.

В одній зі шкіл у Дарини виник серйозний конфлікт, дівчинка навіть стала думати про суїцид. Тоді мама звернулася до Гуманітарного штабу, попросила допомоги психологів, які пройшли курс за програмою "Травма війни".

З дитячою жорстокістю зіткнулася і Віка. Через те, що у неї вроджена косоокість, однолітки кривдили та дражнили. Віка сильно переживала. Треба було зробити кілька операцій. З першою Фонд Ріната Ахметова допоміг, коли сім'я ще жила в Донецьку, другу зробили вже в Києві. В результаті вдалося повернути зір, і головне – кардинально змінилося життя дівчинки.

Мама Олена одна виховує трьох дітей, з літнім відпочинком сім'ї допомагає Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Віка, Толік і Дарина – постійні учасники проекту "Мирне літо – дітям Донбасу". Завдяки цьому проекту тисячі хлопчиків і дівчаток, які бачили жахи війни на власні очі, змогли оздоровитися, пройти реабілітацію і подолати психологічні травми та страхи. З одним з них досі дуже складно впоратися Толіку – хлопчик боїться покидати маму. Переживає, що його не заберуть з табору та знову відправлять до притулку.

Діти із сім'ї Яковлевих-Чигринів стали почесними гостями заходу "Донбас і Мирні", під час якого відбулася презентація фотокниги. Як і інші герої книги, діти отримали подарунки: хтось сертифікат на відпочинок, хтось – на черговий курс реабілітації.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова продовжує підтримувати жителів Донбасу та допомагати дітям, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Може, для когось фраза "діти – наше майбутнє" звучить старомодно, але допомагаючи маленьким громадянам країни, самі дорослі стають гуманнішими, менш жорстокими та менш байдужими до "чужого" горя. А книга "Донбас і Мирні" – один з доказів того.

ДЖЕРЕЛО