Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Сидячи в підвалі, ми чули, як убивали наших сусідів»: мешканка Маріуполя довірила свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

28.05.2023

«Мерзотно» — це єдине слово, яке підібрала Мілана Іовченко, розповідаючи про російських військових і те, що вони зробили з її рідним Маріуполем. Свою історію вона довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

В перші дні повномасштабної війни родина лишалася вдома.
«Я розуміла, що в будинок в будь-яку мить може щось прилетіти. Тому постійно була в одязі, чоботах та з тривожною сумкою», — мовить Мілана.

Її чоловік реагував спокійніше: ходив у піжамі й сподівався, що все скоро закінчиться. Натомість довелося перебратися до підвалу.

Постійні вибухи і обстріли, коли здавалося, що будинок от-от впаде, стали далеко не єдиним спогадом. Знайомих вбивали снайпери, і з підвалу це було добре чути.

«Сусід вийшов на вулицю. Він кричав: "Я мирний, не стріляйте" — і його розстріляли. В нього лишилося четверо дітей», — говорить Мілана.

Близькі Мілани знайшли перевізника, який мав вивезти сім'ю з окупованого міста. І навіть заплатили йому. Але той перестав виходити на зв'язок. Чи то обманув, чи то з ним щось сталося…

Як Мілана з чоловіком вибиралися з Маріуполя і проходили фільтрацію? Дивіться її історію тут: http://bit.ly/3MVpXj0

Кожна історія про війну важлива. Щоби зберегти пам’ять заради кращого майбутнього, розкажіть свою історію на порталі Музею «Голоси Мирних» https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії (800) 509 001.