Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Створення збірки свідчень дуже важливе для майбутнього»: директор Музею Варшавського повстання Ян Олдаковський дав ексклюзивне інтерв’ю Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

19.11.2022

Директор Музею Варшавського повстання Ян Олдаковський розповів Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова про те, чому важливо збирати історії мирних людей, які постраждали від війни з росією. А також поділився своїм баченням того, як має виглядати сучасний музей та яку роль відіграють свідчення жертв війни в майбутньому.

«Ми навіть не уявляли, що в третій декаді ХХІ століття в Європі можлива війна, в якій одна велика держава має намір знищити іншу», — ділиться Олдаковський.

На його думку, під час цієї війни російські війська використовують досвід ІІІ Рейху. Вони не лише здійснюють злочини, а й намагаються їх приховати: палять тіла, нищать документи. Олдаковський зізнається, що ця схожість шокує, адже досвід Другої Світової не мав ніде й ніколи повторитися. Експерт високо оцінює боротьбу українців з ворогом.

«Війна, що триває, вже показала українців борцями за свою свободу і свою державу. Показала людей, для яких свобода часами є важливішою навіть за власне життя. Вони захоплюють світ своєю відвагою, героїзмом і мотивацією до боротьби», — каже пан Ян.

Фахівець упевнений — диктатори завжди програють, адже це уроки історії. І коли в Україні запанує спокій та почнеться відбудова, саме музеї та медіа передаватимуть майбутнім поколінням справжню історію війни. У цьому процесі дуже важливі розповіді з перших вуст.

«Музей „Голоси Мирних“ є важливим, бо не можна переповісти про цю війну без історій людей. Щоб історія була розказана правдиво, її мусять переповідати свідки — ті, хто мав досвід і бачив. Створення такої великої збірки свідчень є дуже важливим для майбутнього», — каже Олдаковський. Читайте та дивіться повне інтерв’ю за посиланням bit.ly/3AdEJea

Ексклюзивне інтерв’ю Яна Олдаковського увійшло до Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 50 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001