Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

СТРАХУ СКАЗАЛИ «НІ!»

17.11.2019

 

17 листопада – особлива дата для Фонду Ріната Ахметова. Саме цього дня 2014 року був введений в дію проект «Психологічна допомога».

– З початку збройного конфлікту на Донбасі Фонд Ріната Ахметова відразу розпочав активну евакуацію людей з гарячих точок. І стало зрозуміло, що всі вони потребують екстреної психологічної допомоги. Особливо гостро така підтримка потрібна була дітям, які опинилися в зоні бойових дій, – розповіла Оксана Збітнєва, менеджер проектів Фонду.

Фахівців, які мають досвід роботи з «травмою війни» в Україні, бракувало. Фонд першим відреагував на гостру проблему – в 2014–2015 роках, за його ініціативою, 250 найкращих українських психологів пройшли навчання за курсом «Травма війни».

За словами професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктора психологічних наук Юрія Швалба, головною особливістю проекту «Психологічна допомога» став спеціалізований підхід до психологічної реабілітації дітей.

«Світовий досвід показує, що діти, які пройшли через важкі життєві випробування, можуть у майбутньому бути дуже нещасними. Ті форми допомоги і методики, які підходять для дорослих, до них не можна застосовувати. Тому дитячі програми допомоги завжди мають будуватися окремо. Таким дітям потрібно заново прищепити соціальні цінності, показати можливі перспективи в житті. Якщо цього не зробити, то потрапимо в пастку відстрочених наслідків», – сказав Юрій Михайлович.

Психологи Штабу Ріната Ахметова працювали в 11 областях України. Вони надавали допомогу в дитячих садочках і школах, громадських закладах, лікарнях, укриттях, спеціалізованих психологічних центрах. Психологічну підтримку отримали 50 тисяч дітей і 6 тисяч дорослих.

Навесні 2016 року Фонд виклав у відкритий доступ матеріали програми «Діти і війна», розробленої британськими та норвезькими фахівцями й адаптованої Фондом Ріната Ахметова для застосування в дитячих установах України. Програма «Діти і війна» була схвалена Міністерством освіти та стала ефективним інструментом для надання психологічної допомоги постраждалим дітям Донбасу.

Фонд продовжував удосконалювати програму психологічної допомоги. Так, у 2015 році з’явився проект «Мирне літо – дітям Донбасу», у рамках якого 4,5 тисячі школярів оздоровилися в літніх таборах. По суті, це звичайні табори літнього відпочинку з однією важливою відмінністю – тут не тільки відпочивають, а й проходять психологічну реабілітацію.

– Приїжджали дітки з різними проблемами. Причина у всіх цих проблем одна – бойові дії, а наслідки різні. Хтось боїться темряви, хтось – гучних звуків. Комусь не вдається спати вночі, тому що жахи мучать, а дехто внаслідок пережитого почав заїкатися. Й ось ці діти приїжджали до табору замкненими, майже не посміхалися, а минало два тижні – і їх було зовсім не впізнати. Завдяки психологічній допомозі діти відкривалися, набували навичок  боротьби з панічними атаками, вчилися знижувати рівень тривоги та зупиняти свої страхи, говорити їм «ні!», – розповіла психолог Фонду Ріната Ахметова Марина Сорокіна.