Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Сьогодні Міжнародний день онкохворої дитини

15.02.2019

Україна посідає друге місце в Європі за поширенням і смертністю від онкозахворювань. Третина пацієнтів звертається по медичну допомогу на пізніх стадіях хвороби, коли вилікувати її куди складніше.

Найпоширеніше онкозахворювання серед дітей – рак крові, або лейкемія. Його виявляють у 50% маленьких пацієнтів онкологічних клінік. Про хворобу можуть сигналізувати такі симптоми: поява синців без причин, блідість шкіри, погане загоєння ран, кровотеча з носа, постійна слабкість і апатія, підвищення температури без ознак ГРВІ, болі в кістках. Лейкемія не має яскраво виражених симптомів, тому її дуже складно виявити без спеціального медичного обстеження.

«Рак крові з’являється в кістковому мозку, під час хвороби виділяється велика кількість злоякісних клітин, які називаються бласти. Чи виліковний рак крові? Так. І чим раніше виявили та визначили вид лейкозу, тим швидшим буде лікування. Якщо є підозра на рак крові, для підтвердження діагнозу робиться аналіз кісткового мозку. Слідкуйте за здоров’ям своїх дітей», – рекомендує Катерина Вільчевська, лікар-гематолог клініки «ОХМАТДИТ».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рання діагностика і здоровий спосіб життя дозволяють запобігти до 40% випадків захворювання на рак і настільки ж знизити смертність від нього.

Щоб змінити ставлення українців до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких, Фонд Ріната Ахметова випустив серію роликів про профілактику та діагностику раку на ранніх стадіях. У них лікарі-онкологи розповідають, як розпізнати хворобу, як часто та які обстеження потрібно проходити, щоб своєчасно виявити онкологію. Пропонуємо вашій увазі відео про профілактику раку крові.