Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Штаб Ріната Ахметова відкрив Центр психологічної підтримки в Маріуполі

21.03.2015

21 березня об 11.00 відбулося відкриття Центру психологічної підтримки в Маріуполі в межах проекту «Психологічна допомога дітям» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«Рінат Ахметов створив Гуманітарний штаб, який виконує дуже важливу місію. Він допомагає мирним жителям Донбасу, найбільш незахищеним категоріям населення — старим і дітям, — розповіла на відкритті Центру Дар’я Касьянова, керівник проектів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. — Одним із напрямів роботи штабу є проект «Психологічна допомога». 
 
На сьогодні це єдиний масштабний в Україні проект, мета якого — допомогти максимально можливій кількості жителів зони АТО й переселенців впоратися з психологічними наслідками війни.
 
«За оцінками американських дослідників, 15–20 відсотків свідків і учасників військових дій відчувають посттравматичний стресовий розлад. Цього діагнозу можна уникнути, якщо вчасно виїхати із зони бойових дій і на новому місці на щось опертися, чи то робота, чи соціальна захищеність. У нас цього немає. І можете собі уявити, яке число людей в Україні вже підпадає під цю категорію, це колосальна кількість», — вважає Альона Лук’янчук, координатор психологічної служби Штабу Ахметова.
 
Як показало життя, зараз немає організованої психологічної допомоги людям, постраждалим під час війни. Заходи щодо соціально-психологічному відновлення та адаптації дітей і підлітків, котрі стали свідками трагедій, дорослих, які втратили своїх рідних і близьких, — на рівні держави не передбачені програмою соціального захисту населення. Через ці та різні інші причини й виникла необхідність створення Центру для надання соціально-психологічної допомоги для адаптації перерахованої категорії осіб до нової життєвої ситуації. Проект Ріната Ахметова готує 250 кризових психологів, які будуть працювати з «Травмою війни», зокрема, і в новому Центрі.
 
Маріупольський Центр психологічної підтримки розмістився в добре відомій будівлі, що належить місцевій міськраді. Раніше тут був Центр допомоги переселенцям. Саме сюди зверталися люди по допомогу на самому початку воєнних подій на Донбасі. У лютому будівлю відремонтували силами Штабу Ріната Ахметова й металургійного комбінату «Азовсталь», і сьогодні він готовий приймати відвідувачів.

«Співробітники «Азовсталі» щиро допомагають землякам у межах своєї роботи у проектах Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова. Я переконаний, що психологічна служба Штабу допоможе дітям Маріуполя та їхнім батькам впоратися з травмою війни», — сказав на відкритті Центру Ігор Бабек, заступник директора із соціальних питань ПАТ «МК Азовсталь».

Метінвест також зробив свій внесок у створення Центру психологічної допомоги. «Розуміючи важливість ініціативи Ріната Ахметова, яка спрямована на турботу про здоров’я майбутнього покоління, ми щиро поставилися до створення затишного приміщення центру», — додав директор із персоналу компанії Метінвест Костянтин Войцеховський.
 
У Центрі облаштовано кілька окремих зручних кімнат для приймання дітей і дорослих. Є кімната для дитячих групових занять до 12 осіб, кімната для індивідуальних занять і великий тренінговий зал, який розрахований на 50 осіб. Центр запланований як коворкінг — відкритий простір, куди можуть приходити психологи, щоб спілкуватися, обмінюватися різними методиками й ділитися своїм досвідом.

«Завдання Центру — надання психологічної допомоги сім’ям, які зіткнулися з проблемами під час війни, — говорить Дар’я Касьянова. — Насамперед, тут працюватимуть психологи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, проводячи індивідуальні та групові заняття для дітей і їхніх батьків. Також до роботи підключені психологи Центру соціальної служби для дітей та молоді Маріуполя».

Жителі Маріуполя перебувають буквально на лінії вогню. Крім цього, у місті проживають переселенці. І можливість отримати допомогу від кваліфікованих психологів дуже важлива в цей важкий час. Штаб Ріната Ахметова вже надав важливу допомогу в лікуванні постраждалих унаслідок обстрілу мікрорайону Східний. Новий Центр дозволить працювати з травмами діток, які неможливо визначити зовні й вилікувати ліками. Досвідчені психологи в ігровій формі зможуть допомогти дітям подолати всі труднощі і впоратися з негативними емоціями.

«Наше основне завдання, крім діагностики, це підвищення стресостійкості — навчити дітей поводитися зі своїми страхами, дати їм методики саморегуляції, — розповідає Альона Лук’янчук. — Складніші техніки зроблять досвідчені психологи, як-от розфокусування травматичних подій. А діток в ігровій формі ми навчимо того, що робити, коли страшно. До кого звертатися, як правильно дихати, куди ховатися, про що думати. Дитина має розуміти, що робити у критичній ситуації».
 
З огляду на ситуацію, важко переоцінити важливість і своєчасність відкриття Центру. Тетяна Ломакіна, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, підкреслила: «Ми вдячні Рінату Ахметову. Психологічна допомога, надана вчасно, допоможе в майбутньому цілому поколінню мешканців нашого міста та інших міст Донбасу». 
 
У Центрі працюватимуть 15 психологів. Заплановано щоденну роботу в будні з 10.00 до 18.00 і суботні групові дитячі заняття. Для участі у групах та отримання індивідуальних консультацій необхідно попередньо зареєструватися за телефонами: 096–54–55–877, (0629) 543–846, гаряча лінія Гуманітарного штабу 0–800–509–001.

Маріупольський Центр психологічної підтримки розмістився за адресою: бульвар Богдана Хмельницького, 24а. Раніше тут був Центр допомоги переселенцям. Саме сюди зверталися люди по допомогу на самому початку воєнних подій на Донбасі.

Всіх дітей і батьків, кому необхідна психологічна підтримка, Штаб Ріната Ахметова запрошує приєднатися до занять.