Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Штаб Ахметова спільно з ООН та Червоним Хрестом розробили програму координації перетину лінії зіткнення для гуманітарних вантажів

08.07.2015

Штаб Ріната Ахметова спільно з міжнародними гуманітарними місіями розробив графік і спеціальну операційну програму для регулювання часу перетину лінії зіткнення і своєчасного доставляння допомоги на Донбас. Про те, як працює ця система, і які обсяги допомоги планує доставити Гуманітарний штаб на Донбас у липні, розповіла координатор Штабу Римма Філь під час брифінгу в ІА «Українські новини».

«Ми неодноразово говорили і продовжуємо говорити про те, що тільки системний і державний підхід до проблеми доставляння гуманітарної допомоги є єдиним можливим механізмом. І поки наша держава розробляє стратегію, говорить про те, що потрібно робити у глобальному плані, ми разом із великими міжнародними місіями — ООН і Червоним Хрестом, провели операційні зустрічі й виробили для себе максимально зручну робочу модель спільної роботи для максимальної допомоги мирним жителям на не підконтрольній українській владі території», — заявила Римма Філь.

Результатом зустрічей і консультацій із представниками ООН і Червоного Хреста стала єдина операційна програма з розподілу часу заїздів гуманітарних рейсів на непідконтрольні території.

«Важливість у тому, що ця програма доступна для тих міжнародних місій, які працюють за лінією дотику. Вона показує графік заїздів гуманітарних рейсів, для того, щоб не створювати зайві черги й координувати свої дії. І ми знаємо, у який день везе свою допомогу Червоний Хрест, Штаб Ахметова або ООН. Ми передали цю програму у фіскальну службу для зручності в роботі. І дуже сподіваємося, що в це питання включиться держава. Сподіваємося, що те, що ми робимо на операційному рівні, використовуючи наш досвід і прагнення допомогти, на державному рівні буде визнано законодавчо», — сказала Римма Філь.

Також Гуманітарний Штаб продовжує акцентувати увагу на заходах, які покращать ситуацію з доставлянням допомоги на непідконтрольні території:

  1. Створення митного терміналу в Маріуполі на базі митних складів, розташованих у районі ринку «Азовський». У цьому разі, вантажі пройдуть огляд, машини будуть опломбовані й отримають відповідні супровідні документи на території терміналу в Маріуполі. Після цього, сформована колона організовано (у супроводі машин ДАІ) виїде на митний пункт, у функції якого входитиме перевірка збереження пломб і наявність оформлених на терміналі документів.
  2. Введення у Штаб АТО при СБУ координатора від Гуманітарного сектора (ним може бути представник ООН).
  3. Ухваленя Закону «Про надання гуманітарної допомоги у кризових ситуаціях», а також підзаконних актів, які будуть мати не загороджувальний, а стимулювальний характер.

Незважаючи на тривалі труднощі з перетином лінії зіткнення, Штаб Ахметова з початку липня збільшив інтенсивність постачання продуктів на Донбас. Завдяки чому 7 липня вдалося відновити роботу 4 пунктів видавання в Макіївці. За перший день там було видано понад 4 тисячі дорослих і дитячих продуктових наборів. П’ятий пункт видавання буде відкрито в п’ятницю в Червоногвардійському районі Макіївки.

Цього тижня, із 6 до 11 червня 2015 року, Гуманітарний штаб планує відправити на Донбас 1300 тонн продуктів для формування 90 тисяч дорослих наборів виживання і 28 400 дитячих наборів для мирних жителів Донбасу з обох боків лінії зіткнення. Дві колони вже прибули до Маріуполя й Донецька. Ще дві колони Штаб планує відправити до кінця тижня.

Всього до кінця липня планується доставити 450 тисяч наборів виживання для дорослих і 39 тисяч дитячих наборів для переселенців і мирних жителів Донбасу з обох боків лінії зіткнення. Також роботу продовжать мобільні бригади видавання у віддалених селах Донецької області, куди заплановано доставити 8340 наборів виживання.

15 пунктів видавання в зоні АТО готові відновити роботу, щойно на донецький склад вдасться завезти і сформувати достатню кількість продуктових наборів. Ще 34 пункти на українській території Донбасу продовжують видавати допомогу переселенцям і людям, які залишилися на лінії зіткнення.