Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Штаб Ахметова шукає можливість доставити гуманітарну допомогу на Донбас

09.06.2015

Нещодавня ескалація військового конфлікту й закриття пропускних пунктів у секторі «Б» призвели до того, що Гуманітарний штаб Ріната Ахметова з 3 червня не може доставити продукти на свій логістичний склад у Донецьку. У результаті запаси продуктових наборів, призначених для мирних жителів не підконтрольних Україні територій, закінчуються. Сьогодні, 9 червня, на «Донбас Арені» припинили видавати дитячі продуктові набори. В інших пунктах видавання в містах на не підконтрольній Україні території волонтери Гуманітарного Штабу роздають залишки запасів наборів виживання. Відвантаження продуктових наборів на пункти в містах навколо Донецька припинено.

Надія відправити колони до Донецька 9 червня не виправдалася. Вранці у вівторок було ухвалено рішення перенаправити до Маріуполя автоколону з 16 великовантажних автомобілів із продуктами, яка мала їхати з Дніпропетровська до Донецька. До логістичного центру в Маріуполі сьогодні буде доставлено 320 тонн продуктів, з яких сформують 25 тисяч наборів виживання для дорослих.

«Це рішення — перенаправити колону в Маріуполь — вимушене. Через те що блокпости в Донецьку в секторі «Б» закриті, Штаб Ріната Ахметова ухвалив таке рішення. За графіком доставляння до Маріуполя мало бути пізніше, але щоб ефективно використовувати час, виконано вже зараз. Ця допомога призначена пільговим категоріям тамтешніх переселенців і мирних місцевих жителів із населених пунктів на лінії зіткнення», — повідомив Максим Ровінський, волонтер Гуманітарного штабу.

Штаб Ріната Ахметова вживає всі можливі кроки, щоб ще одна автоколона з 26 машин і 30 тисяч наборів виживання, яка зупинила свій рух ще 3 червня й чекає в Кураховому, змогла заїхати до Донецька.

«26 великовантажних автомобілів зараз у Кураховому, — прокоментував ситуацію директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Григорій Колдунов. — Штаб не знаходить коридору, яким вони могли б проїхати за лінію дотику, у секторі «Б» усі пункти пропуску блоковані. Вчора, 8 червня, ми зробили спробу провезти колону через пункт пропуску під Артемівськом (сектор «С»). Але, на жаль, ця спроба закінчилася нічим. По-перше, всі наші документи оформлені на пункт пропуску в секторі «Б». По-друге, пункт повністю орієнтований на пропуск цивільних осіб, і прикордонна служба не знає, що робити з гуманітарним вантажем — у них немає чіткого порядку пропуску, не регламентовано перелік документів, які мають бути оформлені на кожен автомобіль для проходження лінії зіткнення».

Сьогодні Штаб Ріната Ахметова надіслав лист із проханням посприяти і пропустити гуманітарні вантажі через сектори «Б» або «С» начальнику Генштабу ЗС України В. М. Муженку.

«Сьогодні ми надіслали на адресу В. М. Муженка лист з описом ситуації і проханням посприяти нашій гуманітарній автоколоні — пропустити її через єдиний, який працює, пункт в Артемівську, — розповідає Григорій Колдунов. — Штаб чекає на відповідь і сподівається, що вона буде позитивною. В іншому разі, якщо за кілька днів колона не заходить у Донецьк, її доведеться повертати назад у Дніпропетровськ, переформатувати, перевіряти якісні показники продукції. У результаті буде порушено ритмічність замовлень і постачань. І коли процес знову налагодиться — невідомо».

Гуманітарної допомоги гостро потребують найбільш соціально незахищені категорії населення в зоні АТО. За оцінками ООН, за лінією дотику залишається понад 3 млн людей, велика частина з яких має суттєві труднощі із доступом до продуктів. Із них 365 тисяч старих і 40 тисяч дітей — постійно отримують допомогу від Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова. Набори виживання від Штабу щомісяця отримують приблизно 500 тисяч людей з обох боків лінії зіткнення.

Станом на 9 червня 2015 року, за весь час роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова було видано 3 333 549 продуктових наборів для дорослих і 234 729 спеціально для діток з обох боків лінії зіткнення в Донецькій і Луганській області.