Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Шматочок мирного літа. БЛОГ Тетяни Кухоцької, директора з комунікацій Фонду Ріната Ахметова

23.04.2018

Є думка, що гуманітарна допомога на Донбасі – це тільки їжа та ліки. Ну що ще треба у воєнних умовах? Ті самі горезвісні предмети першої потреби. Але там є ще одна потреба: дітям треба дати можливість бути просто дітьми. І для цього гуманітарний штаб Ріната Ахметова реалізовує проект «Мирне літо – дітям Донбасу».

Він про літній відпочинок. Про той самий, який батьки намагаються забезпечити дітям, щоб набратися здоров'я на рік вперед, надихатися морським повітрям і нагрітися на сонечку. Тобто він про плани на майбутнє життя!

Розуміння, що такий проект ой як потрібен, з'явилося в перший рік роботи. Коли наближалося літо 2015-го, стало зрозуміло, що проблема постраждалих дітей ширша, ніж про неї говорять.

У дітей поранення. У дітей страх. У дітей стрес. Бомбардування, плач, смерті, знову бомбардування. Навіть дорослим це нестерпно, що ж про дитячу психіку говорити...

У дітей-переселенців також є психологічні травми. Більшість з них застали постріли, а потім на страх нашарувалася проблема адаптації на новому місці. Нове місто, школа, люди. Багато хто хворів: організм бастував, відмовляючись адаптуватися.

Як можна було їм допомогти? Штаб, за дорученням Ріната Ахметова, запустив проект «Мирне літо – дітям Донбасу». Щоб подарувати шматочок мирного літа. Щоб зарядити внутрішні батарейки. Щоб знайти друзів, у яких схожі життєві ситуації, а всі труднощі легше переживати разом. Щоб отримати допомогу психолога, та й просто, щоб вдосталь набігатися по берегу моря.

За три роки в програмі «Мирне літо» взяли участь 3500 дітей віком від 8 до 14 років. Цього сезону на відпочинок поїдуть ще 500 дітей.

Оздоровлення проходить у декількох таборах у районі Святогірська. Ліси навколо міста вважаються цілющими.

Чи відрізняється цей відпочинок від звичних санаторіїв і таборів? Загалом ні, все ті ж витівки, ігри в футбол, баскетбол. Однак обов'язково з дітьми працюють психологи, які пройшли навчання в Гуманітарному штабі Ріната Ахметова за курсом «Травма війни». За допомогою ігор, арт-терапії та майстер-класів вони допомагають дітям впоратися зі страхами, знизити рівень тривоги, розвинути навички комунікації. Створюють атмосферу відпочинку, безпечного простору та комфортного спілкування.

Відчути хоча б на одну табірну зміну мирне небо над головою, без загрози вибухів – це так безцінно, що, напевно, може зрозуміти тільки той, хто через подібне пройшов. До того ж, практично для всіх учасників програми Гуманітарного Штабу – це єдина можливість відпочити та відновити здоров'я. Всі вони або з багатодітних сімей, або неповних сімей, або вихованці дитячих будинків сімейного типу. І всі живуть в умовній прифронтовій зоні: переселенці, діти з непідконтрольної території або «сірої зони».

Всі говорять, що діти – наше майбутнє. Оскільки ніхто не сумнівається, що війна закінчиться і кожен зможе повернутися додому, то нумо це майбутнє дружних підлітків, які відпочили, наближати. Всіма силами. Як це робить програма Гуманітарного штабу Ріната Ахметова «Мирне літо – дітям Донбасу».

ДЖЕРЕЛО