Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Школи Донбасу: менше учнів і потрібен ремонт — КМІС

25.09.2015

Кількість дітей у навчальних закладах Донецької та Луганської областей скоротилася на чверть, багато шкіл зруйновані внаслідок збройного конфлікту. Такі дані оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) під час круглого столу «Гуманітарна мапа Донбасу: основні потреби, ситуація у сфері освіти та працевлаштування», ініційованого Штабом Ріната Ахметова.

«Загалом підготовка до нового навчального року задовільна проти минулого, коли багато шкіл не відкрилися 1 вересня через бойові дії, — розповіла під час презентації Гуманітарної мапиДарина Пирогова, науковий співробітник КМІС. — Однак кількість дітей у навчальних закладах у середньому скоротилася на 20–40%».

Суттєво зменшився й викладацький склад, відкриті вакансії заміщуються волонтерами. Однак це не позначилося на відвідуваності навчальних закладів. На сьогодні освіта — один із головних пріоритетів для жителів Донбасу.

«Практично всі діти шкільного віку (98%) відвідують школу за винятком дітей з особливими потребами. У дитячий садок ходять 58% малюків, серед студентів ВНЗ 93% відвідують навчальні заклади. Решта — студенти заочних відділень. Майже у всіх установах працюють психологи для того, щоб допомогти дітям впоратися з «травмою війни». Батьки вказують у дітей емоційну нестабільність і страх, але, на жаль, багато хто не вважає за потрібне звертатися по допомогу», — підкреслила Пирогова.

Найвідчутніша проблема у школах — відсутність нових підручників, про це заявляють 18% опитаних. Вивчаючи предмети за новою програмою, діти користуються старими підручниками та матеріалами з інтернету. Крім того, батьки говорять про брак грошей для купівлі взуття та одягу для школи (39%), і канцелярських товарів (30%). Підготувати дитину до дитячого садка в цьому навчальному році коштувало батькам 1700–3000 гривень, до школи — приблизно 5000 гривень.

Дослідження Гуманітарної мапи у своїй роботі використовує міжнародна організація ЮНІСЕФ, яка приділяє істотну увагу системі освіти за лінією дотику.

«Спасибі за ваші дослідження, завдяки їм ми маємо необхідну інформацію. Ми раді бачити поліпшення, проти минулого року, але є кілька проблем, які вимагають негайного розв’язання, — сказала під час круглого столу Пілар Ленора Робледо, координатор освітнього кластера ЮНІСЕФ-Україна. — Дуже важливо, щоб діти мали навички поведінки в надзвичайних ситуаціях, наприклад, під час обстрілу. Також потрібна програма освіти з мінної безпеки. Діти мають розуміти, які предмети становлять потенційну небезпеку й до кого звертатися в разі виникнення непередбаченої ситуації».

Одним із ключових питань залишається ремонт навчальних закладів Донбасу, які постраждали внаслідок бойових дій. За даними КМІС у багатьох школах і дитячих садках було проведено косметичні ремонти. Проте залишаються будівлі, що потребують капітальних ремонтів.

«За даними міжнародних організацій приблизно 100 шкіл на підконтрольній території і 200 шкіл на неконтрольованій території потребують ремонту. Пошкодження дуже різноманітні, починаючи від вибитих вікон, тріщин у даху та стінах і закінчуючи капітальним ремонтом усієї будівлі, — розповіла Наталія Кияк, фахівець із питань освіти ЮНІСЕФ-Україна. — Нині ЮНІСЕФ займається відновленням 45 шкіл на контрольованих територіях Донецької та Луганської областей у Краматорську, Слов’янську, Красному Лимані, у Костянтинівському й Артемівському районах. Але є велика потреба в ремонтах шкіл на півдні Маріуполя, у Волновасі. Тому наступного року ми плануємо продовжувати цю діяльність».

Довідка. Гуманітарна мапа ситуації й потреб Донецької та Луганської областей була розроблена на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ». В основі мапи — дані соціологічного дослідження КМІС, проведеного 2–11 вересня 2015 року. Було опитано 2100 респондентів