Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Школа»: Фонд Ріната Ахметова провів зустріч прийомних сімей

24.11.2016

24 листопада Фонд Ріната Ахметова провів зустріч для прийомних сімей (ПС) і дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) з Донбасу, які проживають на території Києва та Київської області, а також інших регіонів України.

«Фонд Ріната Ахметова регулярно проводить зустрічі, які самі учасники називають «батьківськими зборами». Запит на навчання та обмін досвідом надходить від прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Ми залучаємо найкращих експертів та тренерів, які давно й успішно працюють у сфері усиновлення. Подібні зустрічі проводяться як для профілактики емоційного вигорання батьків, так і для отримання нових знань у побудові стосунків із прийомними дітьми», – сказала Євгенія Рзаєва, керівник програми «Сирітству-ні!» Фонду Ріната Ахметова.

Треті «батьківські збори» були присвячені навчанню в школі та взаємодії. Провідний фахівець київського центру соціальних служб, психолог Любов Лоріашвілі, розповіла про етапи розвитку дитини, її вольові якості, складнощі, з якими діти стикаються в процесі навчання, і способи їх подолання.

«Прийомні діти стикаються з безліччю проблем у шкільному віці. У батьків і вчителів є певні очікування до здібностей дитини. У батьків бувають завищені вимоги. А вчителі часто відмовляються взаємодіяти з дітьми, які відрізняються поведінкою від інших. Діти з ПС та ДБСТ можуть бути більш вразливими, нерішучими, або навпаки, проявляти агресію й гіперактивність у результаті пережитих травматичних подій», – уточнила Любов Лоріашвілі.

На тренінгу розглядалися етапи розвитку дитини, що він може і в якому віці, де відбувається затримка і як її компенсувати. Експерт Фонду розповіла про те, що рухає дитиною в процесі навчання, чому вона не хоче вчитися, лінь це чи страх. І як їй допомогти подолати проблеми в навчанні.

За словами Лоріашвілі, такі зустрічі важливі. «Прийомні батьки та батьки-вихователі розуміють, що не одні. Тут вони зустрічаються з такими ж батьками, які проживають такий же досвід. Діляться власним досвідом. Мають можливість вільно висловитися», – вважає фахівець.

Під час зустрічі експерт Фонду відповіла на безліч запитань батьків, які хотіли зрозуміти, чи так погано вчиться їхня дитина, чому її поведінка не завжди буває ідеальною і чому надмірне занепокоєння батьків часто буває зайвим.

«Ми давно дружимо з Фондом Ріната Ахметова. Завжди із задоволенням відвідуємо заходи, організовані Фондом. Такі зустрічі – це психологічна підтримка для батьків. Важливо почути з боку, що ти робиш правильно. Такі зустрічі допомагають краще зрозуміти своїх дітей і подивитися по-іншому на ситуацію. Сьогодні ми йдемо з новим досвідом», – поділилася враженням після зборів глава ДБСТ Людмила Панчоха.

З відеоматеріалами тренінгу вже найближчим часом можна буде познайомитися на порталі «Сирітству – ні!».