Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

СХЕМА ВИЯВЛЕННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

28.06.2016

Головною запорукою успішного лікування туберкульозу є його раннє виявлення. Пацієнт повинен розуміти, що самолікування може призвести до поганих наслідків не тільки для нього самого, а й для членів сім'ї (дітей, осіб старшого віку).

Всесвітня організація охорони здоров'я визначила 5 ключових симптомів, які можуть свідчити про наявність туберкульозу:

  • Кашель більше 2-3 тижнів
  • Підвищення температури тіла до 37-38°С
  • Втрата ваги без видимих ​​причин
  • Нічні поти
  • Задишка

За наявності цих симптомів необхідно звернутися до лікаря (дільничного чи сімейного).

Виявлення туберкульозу – одне із завдань первинної медичної мережі. При кожному зверненні пацієнта лікар опитує його про наявність симптомів, характерних для туберкульозу.

При наявності подібних симптомів необхідно зібрати мокротиння для дослідження на туберкульоз.

Тільки якісний збір мокротиння може допомогти встановити діагноз і своєчасно почати відповідне лікування.

Збір мокротиння проводиться під контролем медичного персоналу та після проведення інструктажу пацієнта. Медичні працівники проводять інструктаж пацієнта, дають докладні відповіді на всі його питання. Медична сестра не повинна перебувати в одному приміщенні з пацієнтом під час збору мокротиння.

Мокротиння пацієнт збирає в спеціальні контейнери з кришкою.

Його збирають у спеціально обладнаному приміщенні з витяжною вентиляцією. У приміщенні пацієнт знаходиться один, а медичний працівник спостерігає за процесом через вікно.

За відсутності спеціально обладнаного приміщення, збір мокротиння може проводитися в кімнаті з відкритими вікнами або на свіжому повітрі.

До пацієнта під час збору мокротиння ніхто не повинен підходити, оскільки процес збору мокротиння є одним із найбільш небезпечних діагностичних заходів для оточуючих.

Пацієнт повинен збирати мокротиння при відкашлюванні. Перед початком збору мокротиння необхідно прополоскати рот кип'яченою водою, це дозволить зменшити забруднення мокротиння банальною мікрофлорою.

Для проведення дослідження необхідно зібрати 3-5 мл мокротиння. Немає сенсу збирати слину, оскільки в ній неможливо виявити мікобактерії туберкульозу.

Після збору мокротиння необхідно закрити контейнер кришкою, підписати і відправити в лабораторію.

До отримання результату дослідження пацієнту рекомендується уникати перебування в одному приміщенні з маленькими дітьми та членами сім'ї похилого віку, необхідно дотримуватися гігієни кашлю, регулярно провітрювати кімнату пацієнта.

Правила збору мокротиння (скачати плакат)