Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Сергій Палкін: «Шахтар» живе надією повернутися додому до Донецька»

16.08.2016

Генеральний директор ФК «Шахтар» розповів «Сегодня» про свій візит у Донецьк і про життя команди далеко від рідного міста, а також про те, у якому стані «Донбас Арена» і як на стадіоні рятують тисячі мирних жителів

– Сергію Анатолійовичу, нещодавно були в Донецьку. Чи заходили на «Донбас Арену» й що там відбувається зараз?

– На всіх об’єктах ФК «Шахтар» підтримується повний порядок. Яскраве тому підтвердження – зовнішній вигляд парку навколо «Донбас Арени». Крім неї й бази «Кірша», я побував і на стадіоні «Шахтар», де в цей час проводила тренування наша дитяча академія. Було багато хлопців із батьками. Радує, що діти приходять до нас грати у футбол і охочих чимраз більше.

– «Донбас Арена» ось уже два роки є найбільшим гуманітарним логістичним хабом. Як ви до цього прийшли, і чому «Шахтар» почав допомагати людям?

– За рішенням Ріната Ахметова в серпні 2014 року було створено Гуманітарний штаб допомоги жителям Донбасу, у який увійшов ФК «Шахтар». Мало кому відомо, але спочатку, у перші дні роботи Гумштабу, місцем розвантаження й сортування продуктів розглядали інші об’єкти міста. Але ми запропонували, щоб гуманітарну допомогу доставляли саме на «Донбас Арену», розуміючи, що для якісної, оперативної роботи наш стадіон мав усе необхідне: зручний під’їзд, площі для зберігання й розфасування, а головне трудовий ресурс – співробітників «Арени» і клубу, які залишилися в місті. Сотні тисяч донеччан опинилися в найтяжких умовах. Ми були зобов’язані допомогти нашим землякам: літнім людям, жінкам, дітям. Для нас було важливо, щоб ресурси, які ми маємо, були максимально задіяні для надання допомоги людям у такий скрутний час. Так, «Донбас Арена» стала гуманітарним логістичним центром.

– Як вам вдається підтримувати інфраструктуру «Донбас Арени»?

– Спортивну інфраструктуру клубу підтримують на високому рівні, і вона готова прийняти команду в будь-який час. Газон «Донбас Арени» клубні фахівці утримують практично в ідеальному стані. Частина співробітників задіяна в Гуманітарному штабі, інші зайняті на об’єктах нашої інфраструктури, третя група колег працює в дитячій академії.

– Як сьогодні стадіон працює в новій якості?

– «Донбас Арена» і далі функціонує завдяки роботі Гуманітарного штабу. На цей момент приблизно 350 співробітників клубу і 400 волонтерів щодня беруть участь у фасуванні продуктів харчування, їх транспортуванні в райони міста й роздаванні. Деякі працівники-волонтери практично цілодобово перебувають на «Донбас Арені», організовуючи цей складний процес, пов’язаний з безліччю ризиків. Для наших співробітників це свого роду десант милосердя.

– Яку основну науку було здобуто з роботи в такому форматі, і як ви вважаєте, чи знадобляться вони в майбутньому, наприклад, у мирному житті?

– Складнощів на шляху роботи Гуманітарного штабу було багато. Це й організація пунктів видавання, і сам механізм роздавання. У перші дні наші співробітники доставляли людям допомогу в реальних бойових умовах, ризикуючи власним життям. Сьогодні теж стикаємося з проблемами й перешкодами, але нам важливо підтримати земляків, допомогти їм вижити в складних умовах. Це і є головна наука для мирного життя. Бути поруч, допомагати тим, хто потрапив у важку ситуацію. Президент клубу Рінат Ахметов неодноразово говорив, що ми будемо йти цим шляхом, продовжимо передавати продукти, медикаменти та робити все можливе й неможливе. Щодо досвіду – він, звичайно, унікальний, але дай Боже, щоб у майбутньому він нам більше ніде й ніколи не став у пригоді.

– Минуло вже два роки з початку конфлікту. Чи часто згадують футболісти «Донбас Арену»?

– Постійно. «Донбас Арену» для «Шахтаря» не зможе замінити жоден інший стадіон. Це дім «Шахтаря», дім наших уболівальників, місце, у яке кожен гравець прагне повернутися, щойно це буде можливо.

– На вашу думку, чим зараз є «Шахтар» і «Донбас Арена» для мільйонів людей – як для тих, хто покинув Донбас, так і для тих, хто залишився в Донецьку?

– «Шахтар» – це символ Донецька. А «Донбас Арена» – символ гуманності й милосердя. Щойно клуб повернеться в місто, можна буде говорити про закінчення конфлікту. Під час візиту до Донецька я відвідав кілька точок видавання гуманітарної допомоги: спілкувався з тими, хто її отримує, цікавився їхньою думкою. Донеччани чекають повернення мирного життя, повернення улюбленої команди і від щирого серця вдячні президенту футбольного клубу «Шахтар». Багато наших земляків вижили тільки завдяки його Гуманітарному штабу – у прямому сенсі слова.

– Цьогоріч у «Шахтарі» з’явився новий тренер. Які завдання ви перед ним ставите й чого чекаєте від команди?

– Щодо цілей усе дуже просто. Ми маємо виграти чемпіонат і Кубок України. У єврокубках – завдання кваліфікуватися до групового етапу Ліги Європи й дійти до фіналу. Паулу Фонсека амбітний тренер, і ми віримо в успіх і нові великі перемоги.

– Сьогодні ви думаєте про повернення до Донецька?

– «Шахтарю» довелося грати далеко від рідного стадіону, рідного міста, долати серйозні труднощі, найчастіше не пов’язані з футболом. Не все й не завжди виходило, але ми не здавалися. Продовжуємо битися й нести горде ім’я донецького клубу, тому що відчуваємо емоційну підтримку уболівальників, знаємо, що «Шахтар» потрібен Донбасу, потрібен нашим уболівальникам у всій Україні й за її межами. «Шахтар» живе надією повернутися додому в Донецьк, на рідну «Донбас Арену».

ДЖЕРЕЛО