Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Що робити переселенцям, які не отримали пенсію вчасно

22.05.2018

З початку травня і до сьогодні внутрішньо переміщені особи (ВПО) масово звертаються до громадських працівників зі зверненнями про невиплату їм пенсії. Водночас, звернувшись в управління Пенсійного фонду України (ПФУ), переселенці отримують інформацію, що «до особливого розпорядження пенсію виплачувати не будуть». Про це повідомляє Громадська організація «Донбас-SOS».

Крім того, за інформацією громадських працівників, деякі управління ПФУ вказують, що «заморозили пенсію всім переселенцям, підкреслюючи, що «це урядова вказівка» та «пенсії не буде, оскільки готуються зміни до постанови 365».

Так, 5 травня на звернення пенсіонерів з-поміж ВПО ПФУ на своєму офіційному сайті повідомив, що в зв'язку з технологічними змінами механізму проведення верифікації одержувачів пенсійних виплат змінилися терміни виготовлення платіжних документів на першу декаду травня для пенсіонерів з-поміж ВПО. Водночас в ПФУ стверджують, що всі пенсії, на виплату яких особи мають право, будуть виплачені в травні в повному обсязі.

«Серед осіб, які звертаються до нас на "гарячу лінію" є як ті, яким вже виплатили пенсію, так і ті, яким виплати досі не провели. Крім того, надходять повідомлення про невиплату пенсій військовим пенсіонерам та потребу подання нових заяв. Яких заяв і чому – нам поки що невідомо», – повідомили в організації.

Громадські працівники зазначають, що згідно із законодавством, пенсія виплачується щомісяця, в строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія.

«У такий спосіб формально законодавство про терміни виплати пенсії не порушене. АЛЕ! Підстави такої невиплати, а також вимоги подавати заяву на відновлення або "заново збирати документи" є неправомірними та дискримінаційними», – підкреслюють в «Донбас-SOS».

Крім того, в організації дали рекомендації, що робити, якщо вам не виплатили пенсію вчасно. Що ви можете зробити вже зараз:

1. Фіксувати порушення ваших прав, зателефонувавши на «гарячу» урядову лінію – 1545.

Урядова «гаряча лінія» – механізм для взаємодії уряду з громадянами, що дає змогу оперативно розв'язувати проблемні питання, які порушуються у зверненнях громадян, а також удосконалювати роботу органів виконавчої влади з урахуванням громадської думки. Звернення приймаються за допомогою засобів мобільного та електронного зв'язку та направляються органам виконавчої влади відповідно до компетенції. Всі дзвінки безплатні. «Урядова лінія щодо цієї ситуації зараз не має відповіді, АЛЕ зобов'язана приймати скарги. Чим більше буде звернень, тим імовірніше уряд зверне на це увагу», – пояснюють громадські працівники.

2. Звертатися на «гарячу» лінію Пенсійного фонду України 0800 503 753.

Важливо. Громадські працівники рекомендують звертатися на «гарячу» урядову лінію і на лінію ПФУ саме зі скаргою, а не за поясненнями стосовно ситуації, що склалася. Оскільки скарга буде зафіксована та передана до відповідного органу для подальшого з'ясування обставин, а консультація/пояснення будуть дані усно та результату від цього не буде.

3. Звернутися письмово до органів державної влади. Це потрібно для детального з'ясування обставин такої невиплати, переконатися у виконанні чи невиконанні тих чи інших дій. Оскільки усно вам можуть говорити одне, а насправді виявиться зовсім інше. Крім того, саме письмові відповіді, які свідчать про неправомірні дії або взагалі про бездіяльність органів влади, можна оскаржити в судовому порядку:

  • заява в ПФУ – для з'ясування причин припинення виплат пенсії та вимога відновити виплати. Шаблон;
  • інформаційний запит до ПФУ – для з'ясування, чи використовував ПФУ стосовно вас будь-яку інформацію, отриману від інших державних органів. Шаблон. Важливо: Згідно із законодавством, термін розгляду запиту та давання відповіді не має перевищувати 5 днів з дня отримання такого запиту;
  • заява в УПСЗН – для з'ясування, чи є підстави для анулювання довідки, проведення перевірок згідно з постановами КМУ №365 та №637. Шаблон;
  • заява в Державну прикордонну службу України – для отримання інформації про перетинання державного кордону або лінії зіткнення. Шаблон;
  • заява в Службу безпеки України про передавання ПФУ даних стосовно вас згідно з постановою КМУ №365. Шаблон.

«Зверніть увагу, що звертатися в прикордонну службу та Службу безпеки потрібно обов'язково в письмовій формі. Подавати особисто або поштою», – підкреслюють громадські працівники.

ДЖЕРЕЛО