Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Розвиваймо музеї разом. БЛОГ Наталі Ємченко, директора зі зв’язків із громадськістю та комунікацій СКМ

12.07.2017

Чому в одні музеї ходять мільйони, а в інші – одиниці? Американський альянс музеїв виділив 3 основні проблеми, з якими стикається середньостатистичний відвідувач:

  1. Не знаходить необхідну інформацію.
  2. Стає нудно, тому швидко йдуть.
  3. Пропускає важливу інформацію і втрачає нитку експозиції.

Що робить музей успішним у 21-му столітті? Життя. Наповненість. Доступність і простота. Й історії, розказані людьми і для людей. Успішні музеї викликають сильну емоцію. Настільки сильну, що вона надовго закидає якір всередині вас. Незалежно від масштабу, спеціалізації та місця розташування, успішні музеї вибудовують діалог із відвідувачами, щоб їм хотілося повернутися самим і привезти із собою друзів.

Я упродовж 2017 року було в десятках музеїв з одним простим завданням: зрозуміти, що в музеях працює сьогодні, що буде працювати завтра й що вже не працює зовсім.

Основні музейні тренди 2017 року:

  1. Емпатія й солідаризації. Найуспішніші експозиції – ті, де відвідувач може пропустити основне послання через себе, стати на місце головних героїв і відчути їхні переживання, їхню історію.
  2. Біженці. Тема у світі така велика, що їй присвячуються цілі музеї та окремі експозиції.
  3. Agile. Не стільки в самих експозиціях, скільки в підходах музеїв до пошуку ідей, рішень, проривів. Практично всі музеї з ТОП-25 використовують Agile-технології для стратегічного планування, розробки експозицій, формування основних послань своїм відвідувачам.
  4. Правосуддя. Цією темою виявилася буквально пронизана музейна індустрія. Від організації роботи (коли є цілі програми з роботи в музеях колишніх ув’язнених), до експозицій, присвячених злочину й покаранню. І навіть цілих музеїв. Питання справедливості й невідворотності покарання за цілою низкою причин буквально пульсує в гуманітарній тусовці.
  5. І, звичайно, AI. Штучний інтелект. Машинне навчання. З купою аналітичних та інтерактивних рішень. Від зчитування емоцій відвідувачів до аналізу міміки героїв полотен найкращих художників сучасності. Іншими словами, цифрові рішення вже не просто розповідають історії. Вони створюють такі музейні історії для відвідувачів і роблять їх частиною експозицій.

Які поради для поліпшення роботи музеїв можна втілити вже прямо зараз?

  • Дотримуйтесь теорії Мінди Борун, що «розмова – це валюта сімейного навчання». Коли сімейні відвідувачі розмовляють між собою, ви робите щось правильно. Обов’язково дайте їм можливість розмовляти.
  • Дайте відповідь на риторичне запитання: «Чому я хотів би піти у ваш музей, а не дивитися телевізор?»
  • Розповідайте про музейні експозиції, ніби переказуєте фільм. У вашій історії має бути герой, мета й перешкоди, які стоять у нього на шляху.
  • Робіть паузи в історіях, щоб ваші відвідувачі відчули це місце і сприйняли почуте.
  • Виходьте за межі підходу «розповісти й показати». Дайте, за можливості, чогось торкнутися, потримати в руках, щоб викликати більше почуттів.
  • Робіть більше з меншою кількістю. Уникайте валу інформації. Більше інтерактиву та менше слів.
  • Опишіть експонат не більш ніж 50 словами. Вони точно запам’ятаються.
  • Вмійте розповідати історію для різних аудиторій: дорослих, підлітків, дітей.
  • Заохочуйте «магічне мислення». Коли люди стикаються з об’єктом, кімнатою або місцем, де сталося щось значуще, вони можуть подумки перенестися в минуле, відчути хвилювання.

І ще 5 елементів крутого музейного контенту:

  1. Музеї мають визначити, хто їхня цільова аудиторія, і створити тему й дизайн, які сподобаються їм. Чітко визначивши, кого ви намагаєтеся залучити і виховувати, ви маєте проектувати експонати й елементи інтер’єру з урахуванням цієї аудиторії. Незалежно від того, чи розробляється невелика локальна експозиція, чи велика виставка національного масштабу.
  2. Ваш контент має бути сфокусований і відфільтрований. Найпростіше зрозуміти і пригадати історії, які викладені в хронологічному порядку, тому встановіть експонати так, щоб відвідувачі могли «ходити» історією.
  3. Допоможіть своїм відвідувачам стати частиною тієї історії, яку ви розповідаєте. Ігрова технологія стала популярним методом, використовуваним для створення привабливого та інтерактивного навчання відвідувачів.
  4. Розбийте ваш музейний контент на тематичні блоки. Це допоможе гостям легше сприймати інформацію й розуміти, що пройдено конкретний епізод історії.
  5. Знаки експонатів у музеї мають легко читатися й бути зрозумілими для людей із різним рівнем освіти.

Я вірю, що в Україні є все необхідне для того, щоб виникали круті музеї та експозиції. І це вже відбувається. Наприклад, не так давно в «Мистецькому Арсеналі» пройшла дуже сучасна експозиція «Музей Новин». Її, за моїми суб’єктивними відчуттями, відвідали десятки тисяч людей. У Львові є Державний природознавчий музей НАН України. 20 років цей музей був закритий для відвідувачів. Зараз він пише новий розділ свого життя. Фонд Ріната Ахметова виділив йому грант і дуже хочеться, щоб музей став цікавим і популярним для львів’ян та гостей міста, зі зрозумілою стратегією розвитку на 10 років. Цього року тут з’явиться нова експозиція, у якій доісторична епоха переплететься з мультимедійною.

Музеї, як і люди, різні. Є прогресивні, є закостенілі. Є співзвучні твоєму внутрішньому світу, а є такі, що не викликають нічого. На щастя, це не константа. За бажання й готовності провести внутрішню роботу Все можна виправити – і в людини, і в музею.

ДЖЕРЕЛО