Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Російські підлітки казали мені, що Україна напала першою»: історія 17-річної Валерії, яку вдалося повернути додому після незаконного вивезення до рф

28.02.2024

Валерії 17 років, і нещодавно їй вдалося повернутися додому. До України — із ворожого бєлгорода, куди дівчину незаконно вивезли з окупованої Луганщини. Своєю історією Валерія поділилася із Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова під час відпочинку та психологічної реабілітації на зимовій зміні «Блогер Кемп» у рамках проєкту «Рінат Ахметов — Дітям. Мирний відпочинок дітям України».

Дівчина навчалася у 9 класі у Лисичанську. Займалась легкою атлетикою, журналістикою і вивчала англійську. На початку повномасштабної війни виїхала в село до бабусі, і це рішення змінило все. Село окупували росіяни.

«Всі ж думали, що це дуже швидко закінчиться... Мамі не вдавалося заїхати на окуповану територію, щоби мене вивезти. Дуже важко було знаходитися в окупації — під законами російської федерації, з людьми, які робили страшні речі», — пригадує Валерія.

Не за власним бажанням дівчина опинилася в бєлгороді. У місцевому коледжі з українським паспортом та атестатом їй були не раді. Від одногрупників часто чула про Україну щось на кшталт «ви там — під нами».

«Вони казали, що це Україна напала на росію, що нас всіх обманюють. У них промиті мізки, абсолютно в усіх… Перший раз я втекла з гуртожитку — сказала, що їду до бабусі. А доїхала до кордону з Латвією. Але там росіяни мене не випустили. Якби про це дізналися, то були би великі проблеми», — розповідає Валерія.

Ії історія про повернення додому та зустріч із мамою, на яку дівчина чекала півтора року, увійшла до Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова, який зібрав понад 100 тисяч історій мирних мешканців України про війну з перших вуст. Дивіться та слухайте тут: https://bit.ly/3UXx5zM

Зимова зміна «Блогер Кемп» від Фонду цього року була особливою — у таборі на Закарпатті відпочивали, оздоровлювалися та проходили психологічну реабілітацію хлопці й дівчата, яких було незаконно вивезено до росії та вдалося повернути додому. Фонд Ріната Ахметова у співпраці з Офісом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини першим надав комплексну допомогу цим дітям та підліткам.

Розкажіть свою історію про війну на порталі Музею https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.