Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова влаштував дитяче свято на «Книжковому арсеналі»

04.06.2018

У фінальний день виставки «Книжковий арсенал», головного літературного майданчика країни, Фонд Ріната Ахметова влаштував дитяче свято. Його учасниками стали давні друзі програми «Сирітству – ні!». Сім'ї, які взяли на виховання дітей з інтернатних установ, зібралися, щоб відзначити 10-річчя програми, за підтримки якої вже понад 9 тисяч дітей знайшли свої люблячі сім'ї.

Першим сюрпризом на святі для дітей та їхніх батьків стало знайомство з Радною Сахалтуєвим, художником-постановником мультфільмів «Доктор Айболить», «Острів скарбів», співавтором «Пригод капітана Врунгеля», яких обожнюють і діти, і дорослі. Майстер розповів про створення анімаційних картин і ілюстрацій до книг. Зустріч тривала понад годину, дітвора не хотіла відпускати аніматора. Кожному на пам'ять Радна Пилипович намалював героїв мультиків. Малюки та дорослі в подиві дивилися, як на чистому аркуші паперу, немов за помахом чарівної палички, з'являлися спритний Врунгель і добрий Айболить, відважний Джим і смішні пірати.

Діти змогли познайомитися і з письменниками, отримали в подарунок книги з дарчими написами авторів. Не тільки красиву, але й дуже корисну книжку «Бум! 1000 і 1 поворот» кожному учаснику свята презентувала Ольга Дробишева. Там само письменниця провела для дітвори вікторину, присвячену правилам дорожнього руху.

Феєю дитячого свята стала письменниця Ірина Говоруха. Вона змогла знайти добрі та важливі слова для кожної дитини, підписуючи свою збірку «Сонце не вміє світити наполовину». Книга розповідає про дітей і підлітків з особливими потребами. Про те, як вони змогли подолати долю.

Є важлива спільна тема в історіях «особливих» дітей і головних героїв фотокниги «Донбас і Мирні», унікального видання Фонду Ріната Ахметова, представленого на Книжковому арсеналі. Її героям довелося подолати біль і страждання – від поранень, від втрати близьких. Але вони не здалися, попри юний вік.

«Книга – сильний і ефективний спосіб, який спонукає людей думати та змушує співпереживати. Тому з'явилося на світ видання «Донбас і Мирні» – артефакт, який Фонд Ріната Ахметова представив у межах однієї з найбільш значущих подій в культурному житті України. «Донбас і Мирні» – про дітей, які отримали важкі поранення і вижили всупереч прогнозам лікарів. Про людей похилого віку, приречених жити на лінії фронту. Про багатодітні сім'ї, яким довелося покинути рідні домівки. Місія Фонду – достукатися до кожного, розповідаючи історії цих людей. Щоб не залишилося байдужих до трагедії, яка сьогодні відбувається на сході України», – зазначив Роман Рубченко, директор Фонду Ріната Ахметова.

Під час зустрічі зі сім'ями, які відвідали свято Фонду, Роман Рубченко висловив надію, що знайомство дітей з творцями книг допоможе їм по-справжньому полюбити читання. Адже яким би цікавим не був час за ґаджетами, вони ніколи не зможуть замінити тієї радості, яку приносять справжні, «живі» книги.