Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Рінат Ахметов запускає нову програму свого Гуманітарного штабу — «Допоможемо. Здоров’я»

12.11.2014

За рішенням Ріната Ахметова, Гуманітарний штаб виділяє всю діяльність у сфері медицини в окрему програму «Допоможемо. Здоров’я» й запускає новий проект допомоги майбутнім мамам. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«Розуміючи, наскільки важливим є вчасно і якісно надати медичну допомогу, Рінат Ахметов прийняв важливе рішення виділити медичний напрям у Гуманітарному штабі в окрему програму «Допоможемо. Здоров’я», — розповідає Римма Філь. — Програма розрахована поки до кінця 2014 року. Далі ми будемо приймати рішення залежно від гуманітарної ситуації. На сьогодні «Здоров’я» включає в себе кілька напрямів: допомога майбутнім мамам і малюкам, допомога старшій віковій групі та подальша робота з надання адресної допомоги. Ми бачимо, наскільки великою є потреба в медичній допомозі там, де проходять бойові дії. Не кожен може дозволити собі купити ліки у зв’язку з відсутністю соціальних виплат і зарплат. У критичній ситуації — вагітні жінки, які не мають змоги придбати необхідні для пологів речі».


У межах програми допомогу отримають усі вагітні жінки, котрі проживають у Донецьку чи Макіївці, у яких дата пологів запланована у строк до 31 січня 2015 року. Майбутнім мамам нададуть набір для породіллі — це максимально повний комплект, який включає все необхідне для мами, дитини й лікаря під час пологів і в післяпологовому періоді. За підрахунками Гуманітарного штабу, таких жінок у зазначеному регіоні приблизно 2500.

«Рінат Ахметов поставив завдання — кожна майбутня мама в Донецьку має отримати «Пакет породіллі», — коментує Павло Лапін, координатор програми «Здоров’я». — Для отримання пакета потрібно попередньо зареєструватися за номером гарячої лінії Штабу 0 800 509 001. Набір видаватиметься безпосередньо вагітним жінкам на стадіоні «Донбас Арена», починаючи з грудня. Із собою необхідно мати паспорт і «обмінну картку» із зазначеною датою передбачуваних пологів. Допомогу отримають абсолютно всі майбутні мами з Донецька й Макіївки, навіть ті, які за станом здоров’я не зможуть прийти. Всі питання можна уточнити в оператора гарячої лінії».

Програма «Здоров’я» об’єднала всі проекти у сфері медицини, які Штаб реалізовував раніше, оперативно реагуючи на потреби регіону. Це видавання аптечок, забезпечення інсуліном і адресна допомога медикаментами на запит на гарячу лінію. Згідно з Гуманітарною мапою ситуації та потреб Донецької й Луганської областей, саме потреба в медичних препаратах є наразі найбільш гострою — 51% людей вказують на брак медикаментів. Причому найбільше люди потребують ліків для серця, від тиску й інсуліну.

Штаб забезпечив Донецьку область достатньою кількістю інсуліну, який видають на базі клінік у трьох містах, а також доставляють адресно, допомагаючи вижити людям з інсулінозалежним типом діабету. Зокрема, у листопаді-грудні життєво важливий препарат отримають 2500 пацієнтів.

Крім адресного видавання медикаментів, на Донбас ще в жовтні було доставлено 100 тис. одиниць медикаментів, розфасованих у 10 тис. аптечок для старших вікових груп і 1 тис. аптечок «матері та дитини». Штаб продовжує видавати ці аптечки й зараз.

Всього за вересень-жовтень допомогу Гуманітарного штабу Ріната Ахметова отримали 18 232 особи на суму понад 10 мільйонів гривень.