Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую»: трирічна Варвара знову чує голос мами

29.03.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує допомагати малюкам, які не мають слуху від народження або втратили його протягом життя. Варвара Мащенко із Запорізької області знову може впізнавати голос мами завдяки участі в проєкті «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую». Трирічній дівчинці подарували високочутливий апарат, який підлаштовується під її індивідуальні особливості.

Варвара Мащенко народилася здоровою дитиною, не хворіла, розвивалася, як і всі діти, почала говорити перші слова. Але через рік мама почала помічати, що поведінка дівчинки змінилася, – вона перестала реагувати на мову та гучні звуки. Незабаром лікарі поставили діагноз «туговухість 4 ступеня, глухота».

Аби Варвара могла повноцінно сприймати навколишній світ, їй порекомендували потужний слуховий апарат на одне вухо, а на інше – провести кохлеарну імплантацію. Придбати навіть один слуховий апарат за власні кошти мама дівчинки не мала можливості. Вона виховує дитину одна, батько не допомагає Варварі від народження. Жінка звернулася за допомогою до Фонду Ріната Ахметова, і дитині подарували вкрай необхідну техніку.

– Своєчасне слухопротезування дітей, які страждають від туговухості вкрай важливо проводити у ранньому віці. Такі малюки часто втрачають здатність правильно вимовляти слова і чітко говорити. Слуховий апарат дозволить Варварі повноцінно жити і розвиватися, – зазначила Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

Після отримання слухового апарата дівчинці належить розвивати техніку мовлення. Оскільки в селі Запорізької області немає лікарів, які працюють із людьми з вадами слуху, мама переїхала з Варварою до Маріуполя. Незабаром маленька піде в дитячий садок.

У рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» високочутливі слухові апарати подарували понад 200 малюкам. Допомогу в слухопротезуванні отримують діти віком до 7 років із соціально незахищених сімей з підконтрольних Україні територій Донецької і Луганської областей, Запорізької та Харківської області, а також діти з сімей переселенців в зазначених та інших областях. Найменшим учасникам проєкту на момент звернення до Фонду було менше року. Тепер вони можуть чути голоси своїх близьких і рости, як і їх добре чуючі однолітки.