Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую»: Надійці, котра перехворіла на менінгіт, повернули слух

24.02.2021

Мама п’ятирічної Надійки Осович звернулася  по допомогу до Фонду Ріната Ахметова з останнім сподіванням на диво. Дівчинка після народження перехворіла на менінгіт і втратила слух. Батько дитини помер, коли їй було 2,5 місяці, а мама самотужки не могла придбати слуховий апарат для маленької.

На жаль, часу у Надійки було обмаль. За висновками лікарів, якщо дитину до семилітнього віку не забезпечити слуховим апаратом, вона може назавжди залишитися без здатності говорити.

– Дуже важко все було сприйняти, навіть до цього часу також це важко сприймати. Не хочеться у це вірити, – розповідає мама Надійки Анна Осович.

Спочатку жінка намагалася самотужки назбирати кошти на апарат. Вона купила найпростіші пристрої і повела Надійку до сурдолога та логопеда. Однак досягти результату не вдалося, дівчинка ледь-ледь вимовляла деякі слова.

– Вона може сказати, як її звати, скільки їй рочків, що вона хоче. А щоб речення – вона не скаже. Чим більше ми втрачали часу, тим менше у нас залишалося шансів, що дитина дійсно почне розмовляти, – каже Анна Осович.

В рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» Надійці після обстеження у сурдолога встановили сучасні слухові апарати, які пристосовуються до особливостей дівчинки.

– В старих апаратах у дитини шанси заговорити були набагато меншими. Можливо, там зливалися звуки, – пояснила лікарка-сурдолог Елона Чернова.

Мама Надійки сподівається, що тепер, коли її донька на 100% чує всі звуки, вона зможе говорити, повноцінно розвиватися та спілкуватися з оточуючим світом.

Дітям з вадами слуху Фонд Ріната Ахметова допомагає впродовж більш як 13 років. В рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» протезування отримують  малюки віком до 7 років. Уже встановлено 200 високочутливих слухових апаратів тим, хто вкрай потребував такої допомоги.