Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов - Дітям. Тепер я чую»: історія маленької Лілі

07.10.2020

Фонд Ріната Ахметова з 2007 року допомагає малюкам з проблемами слуху. Завдяки проєкту «Рінат Ахметов - Дітям. Тепер я чую» деякі з них вперше почули голос мами. На сьогоднішній день в рамках проекту встановлено 189 високочутливих слухові апарати.

Однією з учасниць проєкту стала 6-річна Ліля із Сумської області. Через четвертий ступінь туговухості дівчинка не тільки не чула оточуючих, але і не могла розмовляти.

- В основному жестами показує: хочу їсти або спати. Каже всього три слова: мама, тато і бабуся, - розповіла Надія Кухно, мама дитини.

Ліля втратила слух 4 роки тому, в результаті перенесеної гнійної ангіни. День, коли лікарі винесли дівчинці вирок – «туговухість четвертого ступеня» її мама запам'ятала на все життя. Щоб якось допомогти доньці, Надія звернулася до соціальних служб. Видали один апарат в рамках державної програми. Він був старого зразка і ніяк не допоміг дитині.

- Ліля цей апарат всього пару раз надівала, - згадує Надія Кухно.

На сучасні і високочутливі апарати у матері-одиночки грошей не було. Збирати таку суму їй довелось би багато років. На допомогу прийшов Фонд Ріната Ахметова. Лілі видали два таких апарати. Попереду - тривала робота мами і сурдологів.

- Спасибі Богу, що ми добилися до Ріната Ахметова, він нам зробив таке, хай йому Бог здоров’я дасть. Тепер моя головна мрія, щоб вона начала говорити і чути нас усіх, - дякує мама Лілі.

В рамках проєкту допомогу слухопротезування отримують діти віком до 7 років з соціально незахищених сімей з усієї України.