Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую»: допомога маленькому Кирилу

03.08.2021

Фонд Ріната Ахметова протягом багатьох років віддає пріоритет порятунку життя і здоров'я дитини. У 2018 році для системної та масштабної допомоги дітям з вадами слуху заснований проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую». Високочутливі слухові апарати вже отримали понад 200 дітей з усієї України.


– Спочатку високочутливі апарати Фонд надавав маленьким жителям чотирьох областей південного сходу країни. Але в 2020 році проєкт став загальнонаціональним. На сьогодні понад 200 учасників проєкту, які мали глухоту від народження або набули її, отримали в подарунок слухові апарати. Пристрої працюють на різних частотах і підлаштовуються під особливості дитини. Це такі міні-комп'ютери, які компенсують саме ту кількість децибел, якої не вистачає людині. Вони дорогі, тому далеко не кожна сім'я може виділити кошти на покупку. Важливий принцип проєкту – допомогти негайно. Адже слухопротезування вкрай необхідно виконати до 7-річного віку. Якщо допомогти малюкові вчасно, він навчиться розмовляти і буде повноцінно розвиватися, – розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.


Одним із учасників проєкту став Кирило Єрмоленко з Донецької області. Мама ні на секунду не залишає п'ятирічного сина без нагляду. Адже проблеми зі слухом можуть призвести до біди.


– У нас машини, транспорт – він їх не чує. Собаки, які вибігають зненацька,– він лякається дуже весь час. Коли хворіє – нічого не скаже, що болить. Треба здогадуватися або розуміти. Дуже важко йому спілкуватися з дітками, але він тягнеться до них, хоче з ними взаємодіяти. Вони грають, але тільки під моїм наглядом, – каже Надія Єрмоленко.
Коли жінка зрозуміла, що у дитини проблеми зі здоров'ям, то повела її до фахівця. Він порекомендував встановити сучасні слухові апарати.


– У ранньому віці дуже важливо встановити проблему, тому що чим раніше ми встановимо слухові апарати, тим буде краще для дитини. Адже йому потрібно розвиватися, жити в соціумі, – пояснила Наталія Кузнєцова, слухопротезист.


Однак на такі сучасні апарати у сім'ї не було коштів. За допомогою вони звернулися до Фонду Ріната Ахметова, і відповідь не змусила себе довго чекати.


– Море емоцій! Величезна подяка! Я просто танцювала від радості, що є люди, які допомагають таким діткам, як наші. Спасибі велике Фонду Ріната Ахметова, –  подякувала Надія Єрмоленко.


Фонд Ріната Ахметова з 2007 роки допомагає малюкам, які мають проблеми зі слухом. А в березні 2018 року розпочав роботу проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую». Він допомагає діткам з соціально незахищених сімей вперше почути голоси мами і тата, спілкуватися з братиками і сестричками.