Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Рік без «Арени Милосердя»

28.02.2018

Рівно рік тому, 28 лютого, була заблокована робота не тільки логістичного центру Гуманітарного штабу Ріната Ахметова на «Донбас Арені», а й усіх пунктів видавання гуманітарної допомоги в Донецьку й області. Пізніше була заборонена діяльність Штабу на всій неконтрольованої території. Через це приблизно 500 тисяч наших громадян не можуть отримати вкрай важливу допомогу. Але ж їм вона необхідна.

До літа 2014 року «Донбас Арена» була спортивно-розважальним центром, гордо несучи звання найкрасивішого стадіону Європи, а з початком військових дій усе, що там відбувалося, знайшло нові смисли. На стадіоні організували головний логістичний центр гуманітарної місії, у місті його назвали «Арена Милосердя». Сюди доставлялися продукти і формувалися набори виживання. На «Донбас Арену» стікалися десятки тисяч мирних жителів, яким ці продуктові набори були життєво необхідні.

На першому місці в діяльності Штабу завжди була безпека як благоотримувачів, так і самих волонтерів. Тому робота на «Донбас Арені» з перших днів була вибудувана максимально якісно й системно.

«Волонтери, що працюють вдень і вночі, розуміли, наскільки важлива підтримка для тих, хто опинився на межі виживання, – розповідає керівник гарячої лінії Гуманітарного штабу Ігор Хаджинов. – Донеччани зізнавалися, що лише така допомога допомагає їм вижити. Це надихало і стимулювало роботу – щоби якомога більше людей не залишилися сам на сам із бідою. Коли роботу заблокували, наша гаряча лінія стала дійсно гарячою від кількості дзвінків. Люди, яким більше нема звідки було чекати допомоги, не розуміли, як вони зможуть справлятися з труднощами самостійно».

Про ті драматичні для донецьких жителів події багато хто не може згадувати без сліз.

«Я пам’ятаю день 28 лютого, коли заборонили видавати гуманітарну допомогу. Мені зателефонувала подруга, плакала, – каже мешканка Донецька, пенсіонерка Ірина Покаленко. – У мене талончик на отримання допомоги був на 5 березня, але я відразу зрозуміла, що нічого не отримаю. Разом з іншими я кілька днів поспіль приходила до «Донбас Арени», ми сподівалися: раптом знову будуть видавати продукти. Але звідти пішли всі люди, волонтери, яких ми вже дуже добре знали, вони були як рідні нам».

Сьогодні приблизно півмільйона людей похилого віку, інвалідів, дітей залишилися без гуманітарної допомоги. Деякі переходять лінію розмежування й на підконтрольній Україні території отримують ліки і продукти. Але така можливість, звичайно, є не у всіх. Тому люди сподіваються, що допомога до них ще прийде…