Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Психологи Штабу Ахметова випустили розмальовку-антистрес

30.07.2015

У межах програми «Психологічна допомога дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова розробив розмальовку-антистрес для дітей та їхніх батьків. На думку фахівців Штабу, ця книжка зможе допомогти найменшим нашим громадянам подолати страхи, стреси і хвилювання, викликані травмою війни, без безпосередньої участі психологів. Чому настільки важлива сьогодні психологічна підтримка, розповіла під час брифінгу в ІА «Українські новини» координатор Гуманітарного штабу Римма Філь.

«Психологічна допомога дітям» — один із довгострокових напрямів роботи Штабу, бо кількість людей, які отримали травму війни, продовжує зростати. І реабілітація дітям Донбасу життєво необхідна. Це добре розуміють у Психологічній службі Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, яка за рік роботи надала допомогу 25 500 дітей та їхніх батьків.

Що для цього роблять психологи Штабу, які пройшли навчання на курсі «Травма війни»? Вони працюють у літніх центрах, таборах і школах, дитячих садках, лікарнях. Крім того, беруть участь у програмі «Мирне літо — дітям Донбасу», у межах якої Гуманітарний штаб Ріната Ахметова планує оздоровити 2800 діток у таборі «Факел» на березі Азовського моря, а також у дитячих літніх центрах, відкритих Штабом у Донецьку, Єнакієвому, Харцизьку й Комсомольському. Усмішка кожної дитини дорогого коштує там, де йде війна.

«25 500 осіб вже охоплено увагою Гуманітарного штабу, але ще десятки тисяч людей потребують підтримки. Ми розуміємо, наскільки затребувана зараз психологічна допомога, тому наші фахівці активно працюють з обох боків лінії зіткнення, щоб знайти дітей, які гостро потребують допомоги. Звіти психологів нікого не залишають байдужими. «Діти війни» перебувають у важкому психологічному стані, багато з них говорять про те, що бояться жити. Малюки Донбасу говорять такі страшні речі, які несумісні з дитинством», — розповідає Римма Філь.

Психологи Гуманітарного штабу намагаються вивести дітей зі стану стресу за допомогою занять арт-терапією. Малюнки — один із природних і важливих методів антистресової роботи. Тому сьогодні в межах програми «Психологічна допомога дітям» Гуманітарний штаб випустив для своїх маленьких земляків розмальовку-антистрес.

«Цю прикладну розмальовку розробили психологи Штабу Ахметова на основі методик, застосовуваних у роботі з травмою війни. На жаль, діти — найбільш потерпіла категорія під час бойових дій. Психологічні травми можуть переслідувати людину все життя. І завдання Гуманітарного штабу якнайшвидше вивести дітей із цього стану — подарувати їм усмішку, подарувати надію, подарувати мир», — впевнена Римма Філь.

Ця книжка рекомендована всім сім’ям, які пережили сильний стрес. На думку фахівців, у дітей переважає мислення символами. Тому історію, описану в розмальовці, дитина може ідентифікувати із собою і, у такий спосіб, легше пережити події, що відбуваються з нею в реальності. А розфарбовування ілюстрацій дозволить перекласти свої страхи на папір, ніби виплеснути негативні переживання назовні.

«Наша розмальовка-антистрес допоможе дітям без психолога, у щоденних ігрових моментах за допомогою одних олівців «інтегрувати» те, що відбувається, без згадування найстрашнішої страшної події — війни, а також змінити до неї ставлення, воно буде змінюватися залежно від обраної кольорової палітри», — вважає Альона Лук’янчук, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу.

Із 3 серпня розмальовка з’явиться у психологічних центрах Штабу, де всі охочі зможуть її отримати абсолютно безкоштовно. Крім того, від сьогодні вона представлена на сайті Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, звідки її можна самостійно завантажити і роздрукувати. Якщо вашій дитині потрібна така розмальовка, звертайтеся за телефоном гарячої лінії Штабу 0800 509 001.