Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» Хроніка досягнень. Співпраця на міжнародному рівні

30.07.2020

Фонду Ріната Ахметова виповнилося 15 років. Це був час дуже важливої та необхідної роботи. Фонд завжди намагається бути хедлайнером, береться за дуже складні завдання, що постають перед українським суспільством. Одне з таких – допомога маленьким сиротам знайти нову родину, мати право на краще життя. Цю роботу більш ніж десять років виконує програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» – одна з найбільш довготривалих і масштабних.

Якщо раніше понад 10 000 діток шукали нову сім'ю, а кількість усиновлених ледь доходила до 3000, то наразі ми маємо кардинально протилежне: безмаль 5000 дітей чекають на батьків, а майже 10 000 вже знайшли нових тата і маму! І це одна з головних цілей і місій Фонду Ріната Ахметова – щоб кожна дитина мала свою сім’ю.

Задля виконання цієї мети Фонд бере участь у соціальних дослідженнях науковців, проводить тренінги та семінари для прийомних батьків, усиновителів і навіть працівників соціальних служб у справах дітей. Тема – різні форми та види протидії сирітству, можливість подивитися на коріння проблеми та допомогти знайти оптимальні шляхи її вирішення.

Участь Фонду Ріната Ахметова у наукових дослідженнях розпочалася ще у 2008 році. І все заради того, щоб виявити першочергові, пріоритетні напрями для меценацтва, адже Фонд завжди береться за довготривалі, глибинні проблеми людства. Розпочали із головного – з демографічної ситуації. Спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» стикнулися з тим, що в України за часів незалежності ще не проводилося соціально- демографічного дослідження. Останні з цього приводу датовані ще 1969 роком!

Отже, у 2008 році Фонд спільно з Інститутом демографії та соціальних досліджень Національної академії наук розпочав проєкт «Шлюб. Родина. Діти». Ключові висновки: фінансові субвенції жодним чином не впливають на бажання українців мати дітей. Важливішими є житлові умови та поліпшення добробуту родини, а основною перешкодою для бажаної кількості дітей є невирішені житлові проблеми. Саме тоді, у 2008-му Фонд Ріната Ахметова побудував один із перших будинків сімейного типу та став хедлайнером у новому соціальному будівництві. З того часу Фонд влаштував 40 дитячих будинків сімейного типу. Детально читайте тут.

З 2012 року Фонд активно займається навчанням майбутніх прийомних батьків. За спогадами прийомної мами Юлії Краснокутської з Томаківки Дніпропетровської області, це був дуже впливовий та ефективний старт. Юлія Володимирівна вже вісім років є прийомною мамою, шість із них очолювала прийомну родину, а два останніх – ДБСТ. У 2020 році Юлія Краснокутська стала «Кращою прийомною мамою року» за висновками всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття».

«Мені дуже поталанило бути на загальнодержавних курсах, спонсором яких, до речі, був Фонд Ріната Ахметова, – згадує Юлія Володимирівна. – Нашу групу возили до Новомосковська, Ялти, Бердянська. Ми мали змогу спілкуватися з іншими прийомними батьками, проходили тренінги провідних психологів. Скажу, що ми отримали таке ґрунтовне навчання, яке дуже допомагає мені у вихованні діток і досі! До того ж, у ті часи одразу очолити ДБСТ, де може бути 10 діток, я не могла, поки чотири-п’ять років не отримаю досвід прийомної сім’ї, де не більше ніж п’ять діток. Мені здається, це дуже правильно. До труднощів треба звикати и долати їх поступово. Мені поталанило отримати базу знань на тренінгах від Фонду, на яку я нарощувала свій практичний досвід».

У 2011 році стартувала соціальна інформаційна кампанія «Усиновлюючи, Ви отримуєте більше, ніж можете дати». Кампанія була розроблена агентством Ogilvy & Mather Mumbai з метою актуалізації проблеми усиновлення дітей в Індії. Для української аудиторії її адаптувало агентство Ogilvy & Mather Ukraine. Програма покликана популяризувати усиновлення й посилити інформування українців про можливість знайти дитину на Всеукраїнському порталі з усиновлення www.sirotstvy.net. Ця кампанія якнайкраще відображає суть програми Фонду – ми допомагаємо знайти не сім’ям дітей, а дітям найкращих, найбільш люблячих, найбільш «рідних» батьків.

У тому ж, 2011 році Фонд Ріната Ахметова розпочав співпрацю з Міжнародною організацією HealthRight International (Право на здоров’я). Проєкт був націлений на посилення взаємодії між чиновниками різних відомств (службами у справах дітей, директорами інтернатних закладів) та громадськими організаціями. Запропонована модель лягла в основу розробки національного нормативно-правового законодавства у сфері соціального супроводу сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

У 2013 Фонд Ріната Ахметова долучився до європейської кампанії адвокатури «Відчиняємо двері дітям», що націлена на відмову від інтернатної системи виховання дітей. Партнерами кампанії разом із Фондом Ріната Ахметова стали такі провідні організації, як Eurochild, Healthright, Everychild, SOS Kinder Dorf, «Карітас України», ГО «Ла Страда-Україна».

А в 2015 році Фонд Ріната Ахметова розпочав співпрацю з британською неурядовою організацією Lumos. Вона заснована відомою письменницею Джоан Роулінг (авторкою «Гаррі Поттера») у 2005 році, чия місія – покласти край системній інституалізації дітей з неблагополучних сімей в Європі.

Фонд Ріната Ахметова та Lumos розробили стратегію реформування інтернатних закладів на прикладі Дніпропетровщини, адже саме ця область на той час вже вісім років дуже плідно співпрацювала з програмою «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». Стратегія передбачала насамперед збереження біологічної сім’ї для дитини, чиї батьки опинилися в складних життєвих умовах, та розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт. Її результати були досить ефективними. Напрацювання привели до того, що 200 сімей не віддали своїх дітей до інтернату і ще 12 мам не відмовилися від своїх новонароджених діток!

Про те, як Фонд Ріната Ахметова видавав книжки дорослих сиріт і досліджував доросле життя дітей-сиріт, брав участь в анімаційному ролику письменниці Джоан Роулінг, навчав діток-сиріт навичкам пісочної анімації і що з цього вийшло – читайте у наступній публікації.