Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПРОФІЛАКТИКА

28.06.2016

Всім дорослим членам сім’ї і дітям підліткового віку роблять рентгенгенограму (флюорограму) органів грудної клітки, маленьким дітям – пробу Манту. Профілактичні заходи можуть включати прийом препаратів.

Іншою важливою складовою профілактики туберкульозу є дотримання правил інфекційного контролю у приміщенні.

Гігієна приміщення, в якому перебувала або перебуває хвора на туберкульоз людина
 
Для знищення збудника захворювання потрібне постійне провітрювання, ультрафіолетове опромінення та вологе прибирання приміщення. Якщо кімната виходить на сонячну сторону, то достатньо відкривати вікна. Якщо ні – то потрібне штучне ультрафіолетове опромінення за допомогою спеціальних ультрафіолетових ламп, які ви можете придбати у магазинах медичної техніки. Необхідно провести вологе прибирання приміщення, попрати штори і білизну для видалення пилу, в якому зберігаються мікобактерії туберкульозу.

 
Якщо хвора на туберкульоз людина живе з вами в одній квартирі, то бажано виділити для неї окрему кімнату, посуд і білизну. Вкрай важливе суворе дотримання етикету кашлю хворої людини – щільне прикривання рота та носа серветкою при кашлі і чиханні, хворі повинні носити хірургічну маску в місцях загального користування. Мокротиння хворий повинен спльовувати у ємності з кришкою (краще одноразові плювальниці). Мокротиння знешкоджують прямо у баночці за допомогою розчину хлору (можна використовувати засіб для прання «Білизна», який містить хлор у високій концентрації), закриті баночки із знешкодженим мокротинням та серветки, які використовував хворий, викидають у смітник.
 
Якщо ви перебуваєте в стаціонарі, то вам варто носити хірургічну маску увесь період лікування. Таким чином ви не тільки не інфікуєте спільне повітря, ви захищаєтесь від повторного інфікування у разі вдихання зараженого повітря через недотримання етикету кашлю іншими хворими.

Зараження відбувається лише за умови вдихання повітря, яке хвора людина інфікувала, не дотримуючись необхідної гігієни.