Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проект Штабу Ахметова «Реабілітація поранених дітей – 2017»

14.03.2017

Рік тому, у березні 2016-го, стартував проект Гуманітарного штабу «Реабілітація поранених дітей». За цей час 58 дітей із Донбасу, які дістали важкі травми й осколкові поранення, пройшли реабілітацію. Про подальшу реалізацію проекту на онлайн-конференції в «Сегодня Мультимедіа» розповіли координатор Штабу Римма Філь і керівник напряму «Адресна допомога» Юлія Герасименко.

Спеціальними гостями заходу стали Наталія Іванькова, лікар-невролог, рефлексотерапевт санаторію «Арктика» в Бердянську, й Андрій Садовник, лікар-травматолог, інженер-протезист Центру протезно-ортопедичної реабілітації ОРТТЕХ.

«Рінат Ахметов близько до серця приймає долі всіх поранених дітей. І ставить завдання допомагати їм максимально. Проект реабілітації Гуманітарного штабу буквально «поставив на ноги» дітей, які постраждали від обстрілів на Донбасі. Під час реалізації проекту ми побачили, що діти з особливо важкими пораненнями потребують подальшого відновлення. Тому за рішенням Ріната Ахметова у 2017 році програма буде продовжена для тих дітей, які потребують повторної реабілітації», – розповіла Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу.

У межах проекту «Реабілітація поранених дітей – 2017» буде надана допомога дітям віком від народження до 18 років, які в результаті бойових дій на Донбасі дістали важкі травми і видимі каліцтва. Серед них – діти з множинними травмами після осколкових поранень голови, обличчя, тіла, рук і ніг, діти, які пережили ампутацію кінцівок, діти з вогнепальними травмами, а також після сильних опіків.

На думку Наталії Іванькової, повторна реабілітація необхідна в тому разі, коли спостерігається позитивна динаміка, але немає повного відновлення. «Тому проект Гуманітарного штабу дуже актуальний. Завдяки повторній реабілітації в дітей є можливість продовжити своє лікування і відновити здоров’я», – заявила на брифінгу лікар-невролог.

У 2017 році для тяжкопоранених дітей буде надано допомогу за такими напрямами:

  • оплата курсів реабілітації в спеціалізованих центрах України;
  • придбання засобів індивідуального реабілітації;
  • протезування;
  • ортезування.

«Важкі поранення зі втратою кінцівок вимагають постійного протезування. Протези в дітей змінюються часто, у міру зростання. В Україні протези дітям надаються безкоштовно. Однак у складних випадках, а також у випадках необхідності зробити дорогий протез високого ступеня активності, Гуманітарний штаб надає адресну допомогу в протезуванні та ортезуванні поранених дітей», – пояснив під час конференції лікар-травматолог Андрій Садовник.

На сьогодні основними потребами тяжкопоранених дітей є:

  • відновлення опорно-рухового апарату;
  • відновне лікування внутрішніх органів;
  • стан після оперативного тривалого лікування;
  • лікування неврології;
  • протезування.

Графік реабілітаційних заходів у межах проекту «Реабілітація поранених дітей – 2017» буде формуватися індивідуально. Залежно від травм і рекомендацій лікарів фахівці підберуть санаторій або технічні засоби реабілітації. Курс реабілітації в санаторії складе 21 день для однієї дитини.

«Ми бачимо, що потреба в допомозі залишається дуже високою. На Донбасі тривають обстріли. Гуманітарний штаб готовий і надалі допомагати постраждалим дітям. Нам дуже важливо, щоб кожна дитина змогла зробити крок вперед до відновлення свого здоров’я», – підкреслила Юлія Герасименко, керівник програми «Адресна допомога» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

За весь час роботи Штабу 8 088 осіб отримали адресну допомогу на термінове лікування та операції від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Понад 3,5 тисяч із них – діти.